E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22029
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Atkritumi
2
2
2
2

Kas pašvaldībā veic administratīvā pārkāpuma procesu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2021
Jānis Porietis

Neretas pagastā ar Neretas novada domes 2018. gada 22. novembra sēdes lēmumu Nr. 195 (protokols Nr. 15, 2.§) apstiprināti Neretas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 8/2018 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Neretas novadā”. Tie izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 8. panta pirmās daļas 3. punktu un 39. panta pirmo daļu. Noteikumu sadaļā “IX. ADMINISTRATĪVĀ ATBILDĪBA PAR SAISTOŠO NOTEIKUMU PĀRKĀPŠANU” 33. punktā rakstīts: “Deputāti par vides piesārņošanu un piegružošanu ar domes sēdes lēmumu lemj par administratīvā soda piemērošanu fiziskām personām no 70,00 vienībām līdz  700,00 vienībām un juridiskām personām no 350,00 vienībām līdz 2900,00 vienībām.”

Vai Neretas novada domes deputātiem ir tiesības ar domes sēdes lēmumu lemt par fizisko vai juridisko personu sodīšanu vides piegružošanas un piesārņošanas gadījumos, kā tas noteikts saistošo noteikumu 33. punktā? Uzskatu, ka tas notiek nelikumīgi, jo Administratīvās atbildības un Administratīvā procesa likumos novadu domes deputāti nav iekļauti to subjektu skaitā, kuriem ir tiesības veikt administratīvo procesu. Lūdzu viedokli.

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Viens no Administratīvās atbildības likuma mērķiem ir nodrošināt efektīvu administratīvā pārkāpuma procesu un panākt taisnīgu tiesisko attiecību noregulēšanu. Tajā uzskaitītas pašvaldības iestādes un amatpersonas, kuras ir tiesīgas veikt administratīvo procesu*, kā arī noteikts**, ka pašvaldības saistošajos noteikumos paredzēto sodu piemērošanai administratīvā pārkāpuma procesu veic likuma 115. pantā minēto pašvaldību iestāžu amatpersonas, kā arī citas pašvaldības saistošajos noteikumos pilnvarotās pašvaldību iestāžu amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma procesu ir tiesīgas veikt arī pašvaldību administratīvās komisijas. 

VARAM paskaidro, ka pašvaldības domes deputāti nav minēti Administratīvās atbildības likuma 115. panta pirmajā daļā, tādējādi pašvaldības domes deputāti nav tiesīgi veikt administratīvo procesu, ja vien tie vienlaikus nav amatpersonas, kuras ir minētas Administratīvās atbildības likuma 115. panta pirmajā daļā.

Iepazīstoties ar Neretas novada mājaslapā publicētajiem Neretas novada domes 2018. gada 22. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2018 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Neretas novadā” (noteikumi), VARAM konstatēja, ka publicētie noteikumi nesatur 33. punktu, kas minēts lasītāja jautājumā.

Vienlaikus VARAM informē, ka Neretas novada dome 2020. gada 30. aprīlī apstiprinājusi Neretas novada saistošos noteikumus***, nosakot, ka administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības izpilddirektors, pagasta pārvaldes vadītājs. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības administratīvā komisija. VARAM ieskatā minētā noteikumu norma atbilst Administratīvās atbildības likuma 115. panta pirmajai un trešajai daļai.

* Administratīvās atbildības likuma 115. panta pirmās daļas 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28. un 29. punktā.

**Administratīvās atbildības likuma 115. panta trešā daļa.

*** Ar lēmumu Nr. 71 ir pieņemti Nr. 5/2020 “Grozījumi 2018. gada 22. novembra saistošajos noteikumos Nr. 8/2018 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Neretas novadā”, ar kuriem tiek mainīts noteikumu 30. punkts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas