E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21942
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Eiropas Parlamenta un Padomes regulas un Satversme

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2020
Olegs

Vai Eiropas Parlamenta un Padomes regulām ir prioritāte virs visiem vietējiem nacionālajiem likumiem (t.sk. virs Satversmes) Latvijas Republikā?

A
atbild:
15. decembrī, 2020

Regulas ir tiesību akti, kas ir automātiski un vienādi piemērojami visās Eiropas Savienības (ES) valstīs: tās nav jātransponē valstu tiesībās. Tās ir obligātas visos to elementos visās ES valstīs. To pieņem Eiropas Komisija vai kopīgi ES Padome un Eiropas Parlaments.

Latvijas Republikas Satversmes preambulā ir noteikts, ka “Latvija, apzinoties savu līdzvērtību starptautiskajā kopienā, aizstāv valsts intereses un veicina vienotas Eiropas un pasaules ilgtspējīgu un demokrātisku attīstību”.

Jautājumus, kas skar Satversmē norādīto tiesību pārkāpumus, skata Satversmes tiesa, kas ir spēcīga un neatkarīga tiesa, nepieciešams elements Latvijas kā demokrātiskas tiesiskas valsts attīstībā. Satversmes tiesa, stāvot Satversmes sardzē, aizstāv ikviena Latvijas iedzīvotāja pamatvērtības un brīvības.

Atbilstoši Satversmes tiesas likuma 16. pantam Satversmes tiesa izskata lietas par:

1) likumu atbilstību Satversmei;

2) Latvijas parakstīto vai noslēgto starptautisko līgumu (arī līdz attiecīgo līgumu apstiprināšanai Saeimā) atbilstību Satversmei;

3) citu normatīvo aktu vai to daļu atbilstību augstāka juridiska spēka tiesību normām (aktiem);

4) citu Saeimas, Ministru kabineta, Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un Ministru prezidenta aktu, izņemot administratīvos aktus, atbilstību likumam;

5) tāda rīkojuma atbilstību likumam, ar kuru Ministru kabineta pilnvarotais ministrs ir apturējis pašvaldības domes pieņemto lēmumu;

6) Latvijas nacionālo tiesību normu atbilstību tiem Latvijas noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem, kuri nav pretrunā ar Satversmi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas