E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21939
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ar ko jāsaskaņo siltumapgādes veida maiņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2020
Gatis

Vēlos nomainīt malkas krāsns apkuri pret granulu katlu apkures sistēmu divstāvu daudzdzīvokļu ēkā. Nepieciešams atsevišķā dūmkanālā ievietot apkures cauruli. Skurstenis, kurā ir vēlme ierīkot apkures cauruli, ir tikai uz 2 dzīvokļiem, un skurstenī katram dzīvoklim ir savs dūmvadu kanāls. Vai man vajag tikai otra dzīvokļa piekrišanu, vai arī nepieciešama dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišana, jo tas uzskatāms par kopīpašuma inženiertīklu? Ja vajadzīga kopības piekrišana, tad 100% piekrišana? Vai arī pietiek ar 75%, 2/3, 51% piekrišanu? Varbūt vispār nevajag nekādus saskaņojumus, jo katram dzīvoklim ir savs dūmvadu kanāls?

A
atbild:
16. decembrī, 2020
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Atbilde uz jautājumu ir ietverta Augstākās tiesas Senāta 20.12.20120 spriedumā lietā Nr. SKA-656/2012 par atsevišķa dzīvokļa īpašnieka tiesībām atslēgties no ēkas siltumapgādes sistēmas. Atsevišķs dzīvokļa īpašnieks nevar atslēgties no centralizētās siltumapgādes sistēmas un izvēlēties alternatīvu apkures veidu, ja mājā ir kopēja siltumapgādes sistēma, kurā katra dzīvokļa apsilde ir atkarīga no kopējās sistēmas darbības. Tas ir visas dzīvojamās mājas kopējs lēmums – izmantot vai neizmantot centralizētās siltumapgādes pakalpojumus –, un šādu lēmumu mājas dzīvokļu īpašnieki kopā var pieņemt, izmantojot Enerģētikas likuma 50. pantā garantētās tiesības izvēlēties izdevīgāko siltumapgādes veidu.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas siltumapgādes sistēma ir kopīpašumā esoša visas ēkas nedalāma inženierietaise, un uz to ir attiecināma gan Civillikuma 1068. panta norma, kas paredz, ka rīkoties ar to drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, gan speciālās Dzīvokļa īpašuma likuma normas par dzīvojamās mājas kopīpašumā esošo daļu. Tādējādi kopīgās siltumapgādes sistēmas tālākais liktenis, veiksmīga tās funkcionēšana un tai pieslēgto dzīvokļu skaits ir principiāls lēmums, kas ietverts lemšanā par kopīpašumā esošās dzīvojamās mājas daļas lietošanas kārtību.

Tas nozīmē: ja tiek mainīts siltumapgādes veids, tad to vajadzētu saskaņot ar visiem kopīpašniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas