E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21868
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
7
7

Pārbaudi var veikt arī tad, ja līdzi nav paņemta NVD vēstule

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2020
Raida Koroļova

Kāpēc neesmu saņēmusi kārtējo uzaicinājumu uz dzemdes kakla profilaktisko apskati?

A
atbild:
01. februārī, 2021

Lai uzlabotu vēža profilaktisko pārbaužu pieejamību, krūts un dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes ārstniecības iestādē var veikt arī tad, ja līdzi nav paņemta NVD nosūtītā uzaicinājuma vēstule. Tas būtiski atvieglo pārbaudes veikšanu gadījumos, kad uzaicinājuma vēstule ir nozaudēta vai tikusi nosūtīta, bet nav saņemta (piemēram, ja sieviete nedzīvo deklarētajā dzīvesvietā). Turpmāk šāda vēstule vairs nav jāatjauno – informācija par sievietei nosūtītās uzaicinājuma vēstules numuru un nosūtīšanas datumu ārstniecības iestādēs ir pieejama elektroniski.

Lai noskaidrotu, vai uzaicinājums ir ticis nosūtīts un to var izmantot, var interesēties, rakstot iesniegumu Nacionālajam veselības dienestam*, pie sava ģimenes ārsta praksē vai vēršoties ārstniecības iestādē, kura nodrošina šādu profilaktisko pārbaužu veikšanu. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

NVD atgādina, ka uzaicinājuma vēstules netiek nosūtītas sievietēm, kurām gada laikā līdz uzaicinājuma sagatavošanas datumam ir veikta valsts apmaksāta vai citoloģijas uztriepes laboratoriskā izmeklēšana ārpus profilaktiskās programmas.

Ir gadījumi, kad uzaicinājuma vēstule profilaktiskajam dzemdes kakla vai krūts vēža izmeklējumam netiek nosūtīta:

  • ja dzemdes kakla vai mammogrāfijas izmeklējumu sieviete veica ārpus valsts organizētās profilaktiskās programmas – gada laikā līdz uzaicinājuma vēstules sagatavošanas datumam;
  • ja sievietei ir uzstādītas noteiktas slimību diagnozes (piemēram, dzemdes kakla ļaundabīgs audzējs, krūts ļaundabīgs audzējs);
  • ja sievietei ir veiktas noteiktas ķirurģiskas procedūras (piemēram, izņemts dzemdes kakls);
  • ja uzaicinājuma vēstules sagatavošanas brīdī sievietei nav deklarētas dzīvesvietas Latvijā.

* Informācija par iesnieguma iesniegšanu atrodama NVD tīmekļa vietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Pakalpojumi/Iesniegumu veidlapas”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas