E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2172
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja administratīvā pārkāpuma lietā uzlikts naudas sods

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2013
Agnese Bērziņa

Firmai ir uzlikts administratīvā pārkāpuma lietā naudas sods, kuru mēs nevaram pārsūdzēt. 2012.gada 18.decembrī tika nozagti firmas dokumenti, un VID lēmums bija jāpārsūdz līdz 2012. gada 20.decembrim, ko es nevarēju izdarīt, jo dokumenti ir nozagti. Šajā sakarā rakstīju VID ģenerāldirektorei N. Jezdakovai. Atbildi saņēmu, ka iesniegums policijā nav ņemams vērā šajā lietā, sods ir uzlikts un ir jāmaksā, neskatoties uz to, ka nav dokumenti un nevaru sevi aizstāvēt, kā man rīkoties? Ko darīt? Kā lai es pārsūdzu šo lēmumu, ja termiņš jau bija beidzies 20.decembrī un galīgais lēmums jāizpilda līdz š. g, 28.janvārim. N. Jezdakovai vēstuli aizsūtīju š.g. 20.februārī. Paldies un ar cieņu Agnese, ceru, ka Jūs man palīdzēsiet rast pareizu atbildi.

A
atbild:
11. aprīlī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Tieslietu ministrija norāda, ka, vadoties no norādītā situācijas apraksta, secināms, ka dokumentu zādzība nevarētu būt šķērslis, kas padara neiespējamu uzliktā administratīvā soda pārsūdzēšanu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 260.panta otra daļa nosaka: „Personai, kuru sauc pie administratīvās atbildības, ir tiesības kā personiski, tā ar aizstāvja palīdzību (juridiskajai personai - ar pārstāvja starpniecību) iepazīties ar visiem lietas materiāliem, izdarīt no tiem izrakstus, norakstus un izgatavot kopijas, piedalīties lietas izskatīšanā, sniegt paskaidrojumus, izteikt lūgumus, kā arī pārsūdzēt lietā pieņemto lēmumu.” Faktiski visi lietas materiāli ir iestādes (šajā gadījumā - VID) rīcībā un, ja personas rīcībā esošie lietas materiāli ir zuduši, tos iespējams atjaunot, izgatavojot kopijas vai veicot izrakstus no iestādes rīcībā esošajiem lietas materiāliem.

Tāpat personai, kas nokavējusi lēmuma pārsūdzības termiņu, ir iespēja lūgt nokavētā termiņa atjaunošanu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 282.pants paredz pārsūdzēšanas termiņa atjaunošanas nosacījumus un kārtību, proti, nokavēto procesuālo termiņu var atjaunot iestāde, kas ir tiesīga lietu izskatīt, pēc sūdzības iesniedzēja motivēta lūguma, ja tā atzīst nokavēšanas iemeslu par attaisnojošu. Atteikumu atjaunot procesuālo termiņu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā 10 darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas pēc sūdzības iesniedzēja dzīvesvietas vai juridiskās adreses. Rajona (pilsētas) tiesa sūdzību izskata un lēmumu pieņem rakstveida procesā viena mēneša laikā no sūdzības un lietas materiālu saņemšanas dienas. Lēmumu paziņo sūdzības iesniedzējam un iestādei, kuras lēmums ir pārsūdzēts. Lēmums nav pārsūdzams. Šajā gadījumā iesniegumam ar lūgumu atjaunot nokavēto termiņu būtu pievienojama policijas izziņa par uzsākto kriminālprocesu par zādzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas