E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21700
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Par prokurora lēmuma grozīšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2020
Olegs

Vai prokuroram ir tiesības grozīt savu spēkā esošo procesuālo lēmumu? Ja jā, kādos gadījumos?

A
atbild:
20. novembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Pildot amata pienākumus, prokurors lēmumus pieņem patstāvīgi un vienpersoniski saskaņā ar Prokuratūras likuma 5. panta pirmo daļu. Prokurors savā darbībā ir neatkarīgs no citu valsts varu un pārvaldi realizējošo institūciju vai amatpersonu ietekmes un pakļaujas tikai likumam (Prokuratūras likuma 6. panta pirmā daļa). Kontrole pār to, vai prokurors, pildot amata pienākumus, pareizi veicis procesuālās darbības vai piemērojis tiesību normas, veicama vienīgi likumā noteiktā kārtībā. Prokuratūras kompetencē esošās sūdzības iesniedzamas vienu līmeni augstākas prokuratūras struktūrvienības virsprokuroram, kā to nosaka Prokuratūras likuma 6. panta trešā daļa.

Tātad prokurors ir neatkarīgs, pildot savus amata pienākumus. Ņemot vērā Prokuratūras likuma normas, vispārīgi prokurors neatbild par tāda lēmuma taisīšanu, kurš likumā noteiktā kārtībā atzīts par nepareizu. Tomēr nav izslēdzama prokurora atbildība, ja viņš rīkojies acīmredzami pretēji likumā noteiktajam (Prokuratūras likuma 43. pants).

Jāatzīmē, ka Kriminālprocesa likums paredz gadījumus, kad prokurors ir tiesīgs grozīt lēmumu. Piemēram, atbilstoši savam procesuālajam stāvoklim prokurors var aktīvi iesaistīties kriminālprocesā, dodot norādījumus izmeklētājam par izmeklēšanas darbību veikšanu, kontrolēt to izpildi, kā arī patstāvīgi veikt izmeklēšanas darbības. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 408. panta pirmo daļu, ja prokuroram pēc lēmuma par personas saukšanu pie kriminālatbildības izsniegšanas apsūdzētajam rodas pamats šo lēmumu papildināt vai viņš ir ieguvis papildu pierādījumus, vai mainījušies noziedzīga nodarījuma faktiskie apstākļi un tā rezultātā nepieciešams grozīt lēmumu, prokurors raksta jaunu lēmumu par attiecīgās personas saukšanu pie kriminālatbildības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas