E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21595
Lasīšanai: 3 minūtes

Par zemes ierīcības izdevumu segšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2020
Arnis

Labdien! Šķirot laulību 2008. gadā, vienlaicīgi pie notāra tika noslēgts līgums par laulāto mantas dalīšanu, ieskaitot zemes dalīšanu. Saskaņā ar līgumu no esošā zemes gabala tiek atdalīts jaunveidojams zemes gabals 4,8 ha par labu bijušai laulātai, bet atlikušais zemes gabals 3,2 ha ar dzīvojamo ēku un saimniecības ēku paliek bijušam laulātam. Šogad, 2020. gada augustā, bijusī laulātā ar pilnvarotas personas starpniecību ir ierosinājusi zemes ierīcības projektu, lai juridiski korekti noformētu īpašuma tiesības uz sev piekrītošo jaunveidojamo zemes gabalu. Zemes ierīcības likuma 6. pants noteic, ka zemes ierīcības projekta izmaksas īpašnieki sedz proporcionāli savā īpašumā esošai zemes platībai. Bijušais laulātais atsakās piedalīties zemes ierīcības projekta līdzfinansējumā, aizbildinoties ar konkrētā projekta izmaksu dārdzību, lai gan līdzīgu projektu izmaksas ir vienmērīgas visā valsts teritorijā. Vai bijusī laulātā, jaunveidojamā zemes gabala īpašniece, vispār ir tiesīga prasīt no bijušā laulātā piedalīties zemes ierīcības projekta līdzfinansējumā? Ar kādiem tiesiskiem līdzekļiem būtu panākama bijušā laulātā piedalīšanās līdzfinansējumā?

A
atbild:
12. novembrī, 2020

Saskaņā ar Zemes ierīcības likuma 6. pantu zemes ierīcības darbus, kā arī zemes ierīcības projekta saskaņošanu un apstiprināšanu finansē to ierosinātājs. Ja zemes ierīcības darbus ierosina vairākas šā likuma 5. panta 1. punktā minētās personas, katras personas līdzfinansējuma daļu nosaka proporcionāli zemes ierīcības projektā ietvertajai tās īpašumā esošajai zemes platībai vai savstarpēji vienojoties.

Kā tas izriet no jautājuma, zemes sadalīšanas nepieciešamība izriet no līguma par laulāto mantas sadalīšanu. Attiecīgi, sākotnēji atbilde uz jūsu jautājumu meklējama minētajā līgumā, t.i., kuras puses pienākums ir segt minētos izdevumus. Ja kāda no pusēm apstrīd zemes ierīcības projekta realizēšanas izmaksas, tai ir tiesības piedāvāt savu (lētāku) projekta īstenotāju.

Vai bijusī laulātā, jaunveidojamā zemes gabala īpašniece, vispār ir tiesīga prasīt no bijušā laulātā piedalīties zemes ierīcības projekta līdzfinansējumā, ir atkarīgs no tā, kam ir piekritīgi izdevumi attiecībā uz zemes ierīcības projekta īstenošanu (saskaņā ar līgumu par laulāto mantas sadalīšanu). Lietā ir jāsaprot, ka izdevumi saistībā ar zemes ierīcības projekta īstenošanu (zemes gabalu sadali) ir saistīti ar līguma par laulāto mantas sadalīšanu izpildi.

Ja līgums šādu regulējumu neparedz un puses nevar vienoties par izdevumu apmēru un kompensēšanas kārtību, lieta ir nododama izskatīšanai tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas