E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21544
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Uz cik ilgu laiku dzīvojamās zonas stāvvietā var novietot automašīnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2020
Dace

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par autostāvvietas izmantošanas noteikumiem. Vai drīkst atstāt savu automašīnu autostāvvietā uz neierobežotu laiku? Šāds jautājums radās pēc tam, kad auto novietoju stāvvietā netālu no savas mājas: stāvvietā nav zīmes, kas liecinātu par jebkādiem ierobežojumiem. Tur mašīna nostāvēja apmēram nedēļu, jo nebija nepieciešamības braukt (esmu bērna kopšanas atvaļinājumā). Neizpratne par autostāvvietas izmantošanu radās, kad kāds tuvākās mājas iedzīvotājs izteica draudus un pārmetumus, ka šis auto tur tiek novietots uz pārāk ilgu laiku un netiek izmantots, jo pat lapas esot uz tā uzkritušas. Vēlos uzsvērt, ka tiešām tika draudēts. Mans auto esot fotografēts, un tika solīts ziņot policijai par pretlikumīgu turēšanu, tāpat arī tika izteikti draudi, kas notiks, ja mans auto netiks aizvākts. Es nezinu noteikumus, kas man aizliegtu auto turēt stāvvietā bez ierobežojumiem. Bet labprāt uzzinātu, ja tādi ir. Un tad, protams, neturēšu savu mašīnu, ja tas nebūs atļauts. Savukārt, ja ierobežojumu nav un es drīkstu turēt savu auto šādā autostāvvietā, tad es vēlētos uzzināt savas tiesības situācijā, kad izsaka draudus. Piemēram, man ir pamatotas bailes, ka automašīnai kaut ko var nodarīt, sabojāt to u. tml. Ja tas ir pamatoti, esmu gatava pat ziņot policijai par draudu izteikšanu, tikai nezinu šīs personas vārdu. Zinu tikai viņa automašīnas numuru, kuru šis cilvēks novieto tajā pašā autostāvvietā. Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
29. decembrī, 2020

Transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa kārtību un termiņus nosaka Ministru kabineta 2004. gada 7. septembra noteikumi Nr. 767 “Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa”, kuru 20. punkts nosaka, kad transportlīdzeklis var tikt atzīts par ilgstoši atstātu uz ceļa.

Transportlīdzekli atzīst par ilgstoši atstātu uz ceļa, ja:

20.1. tas atrodas vietā, kur apstāties vai stāvēt aizliegts, ilgāk par astoņām stundām kopš brīža, kad, vadītājam klāt neesot, par šo pārkāpumu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols;

20.2. tas novietots stāvēšanai uz ceļa un netiek izmantots ilgāk par pašvaldības noteikto laiku, bet ne mazāk par 45 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa (3. pielikums);

20.3. tas novietots stāvēšanai uz ceļa, netiek izmantots ilgāk par 15 diennaktīm, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa (3. pielikums), un transportlīdzeklim nav veikta valsts tehniskā apskate.

Tādējādi secināms, ka transportlīdzeklis, kas atstāts stāvēšanai dzīvojamā zonā uz 7 dienām, nevar tikt atzīts par novietotu ilgstošai stāvēšanai. Attiecīgi, ja autostāvvieta atrodas daudzdzīvokļu māju pagalmā (dzīvojamā zona), tad šādā zonā piemērojami Ceļu satiksmes noteikumu 141. panta nosacījumi, t. i., transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamajās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.

Līdzīgas situācijas un to apraksti jau analizēti LV portāla rakstos “Par ilgstoši pamesta spēkrata piespiedu pārvietošanu” un “Par ilgstoši pamestām automašīnām jāziņo pašvaldības policijai”.  

Par draudu izteikšanas krimināltiesisko dabu paskaidrojam, ka saskaņā ar Krimināllikuma 132. pantu par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Savukārt Krimināllikuma 231. panta 2. daļa noteic, ka par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, vai ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, vai ja tas izdarīts, lietojot ieročus, kā arī citus miesas bojājumu nodarīšanai izmantojamus priekšmetus, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Ņemot vērā iepriekš minēto, jums ir tiesības vērsties tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu par draudu izteikumu, norādot tās ziņas un faktus, kas ir jūsu rīcībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas