E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14740
Lasīšanai: 5 minūtes
1
8
1
8

Par ilgstoši pamesta spēkrata piespiedu pārvietošanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2018
Māris

Netālu no manām mājām, Kaņiera ielā 16, jau diezgan ilgu laiku (vairāk nekā mēnesi) zālājā stāv novietots BMW markas automobilis. Iedzīvotāji, mani ieskaitot, jau vairākkārt ir ziņojuši policijai par novēroto pārkāpumu. Auto ir ne tikai novietots zālājā, bet novietots tā, ka dažkārt arī apgrūtina kustību pa braucamo daļu – automašīnām ir apgrūtinoši samainīties. Automašīnai jau ir piestiprināta soda kvīts, par kuru, šķiet, neviens līdz šim nav licies ne zinis.

Pamanīju arī, ka automašīnai nav izieta tehniskā apskate, kas teorētiski varētu paātrināt auto evakuāciju, taču caur mobilo aplikāciju, ar kuras palīdzību ziņoju par pārkāpumu, saņēmu atzinumu, ka auto nevar atzīt par ilgstoši atstātu uz ceļa, jo tas neatrodas uz ceļa! Šis lēmums man šķiet diezgan absurds, jo, manuprāt, pamest auto zālājā ir sliktāk nekā uz asfalta.

Kā vietnē lvportals.lv, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, minējusi Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa: “Ar ilgstoši uz ceļa atstātu automašīnu evakuāciju likumā noteiktajā kārtībā nodarbojas Rīgas Pašvaldības policija. Novērojot ilgstoši atstātu automašīnu uz koplietošanas ceļiem, pie kuriem pieskaitāmi arī daudzdzīvokļu namu iekšpagalmi, iedzīvotāji var zvanīt pa tālruni 67037238 vai ziņot ar e-pasta starpniecību rpp.cpp@riga.lv”. (https://lvportals.lv/e-konsultacijas/3300-par-ilgstosi-pamestam-automasinam-jazino-pasvaldibas-policijai-2013).

Gribēju tomēr jautāt – vai tiešām nav iespējas lemt par auto, kas pamests zālājā, evakuāciju? Vai tiešām šādus auto vrakus var pamest namu iekšpagalmu zaļajā zonā un policija ir bezspēcīga, un viss ko tā var izdarīt – ir izrakstīt soda kvīti? Vai nepastāv kārtība, kādā var sazināties ar auto īpašnieku, lai noskaidrotu situāciju?
Ļoti ceru, ka šis lūznis tomēr nepaliks šajā vietā gadiem...

A
atbild:
24. jūlijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Toms Sadovskis, atzīstot, ka policijai nav tādu resursu, lai katru dienu ielās un pagalmos fiksētu pamestas mašīnas, kā arī izsekotu, cik ilgi tās tur jau atrodas, aicina iedzīvotājus pašus policijai ziņot, zvanot pa tālruni 110 vai izmantojot mobilo aplikāciju. Saņemot informāciju, policija fiksē transportlīdzekli un atstāj uz vējstikla brīdinājumu par termiņu, kurā laikā automašīna ir jāpārvieto. Transportlīdzekļiem, kuriem ir derīga tehniskās apskates uzlīme, šis termiņš ir 45 dienas, savukārt bez tās – 15 dienas. Pēc termiņa beigām policisti pārbauda, vai transportlīdzeklis ir pārvietots vai nē, skaidro T. Sadovskis. Ja mašīna joprojām stāv uz vietas, policisti izsauc evakuatoru, kas to aizved uz “Rīgas satiksmes” autostāvvietu.

Tomēr T. Sadovskis arī atzīst, ka “Rīgas pašvaldības policija ir pretimnākoša, līdz ar to likuma ietvaros mēs cenšamies katru problēmu risināt ar individuālu pieeju. Kā tas izpaužas? Gadījumā, ja transportlīdzekļa īpašniekam ir pamatojums, kādēļ viņš ir atstājis savu transportlīdzekli uz ilgu laiku, kā arī ir plāns, kā rīkoties tālāk, tad viņš var vērsties pie RPP ar lūgumu pagarināt termiņu, kurā mašīna jāpārvieto”.

Transportlīdzekļu piespiedu pārvietošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 767 “Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa”, un tur patiešām nav norāžu par zālienos atstātu auto evakuēšanu. Tomēr, raugoties uz to, cik naski RPP soda autovadītājus, kuri savus braucamos novietojuši zaļajā zonā pie iestādēm, piemēram, pie slimnīcām, tad ir pamats domāt, ka auto šādi nedrīkst novietot (turklāt ilgstoši) arī namu iekšpagalmos ārpus brauktuves. Tomēr, kā LV portālam paskaidrojis T. Sadovskis, sarežģījumi ar piespiedu evakuāciju var rasties, jo pirms transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanas jāpierāda, ka tas tiešām ir pamests vietā, kur ilgtermiņa auto novietošana ir aizliegta”.

Tādējādi iedzīvotājiem var ieteikt būt neatlaidīgākiem un atkārtoti ziņot par pamesto spēkratu. Ja RPP rīcība neseko, ieteicams nosūtīt rakstisku iesniegumu ar detalizētu faktu izklāstu, tad policijai mēneša laikā jāsniedz atbilde par risinājumiem problēmas novēršanai.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas