E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21520
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kā šķirt laulību, ja vīrs ir ieslodzījumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2020
Dddd

Labdien! Kā varu šķirt savu laulību, ja atrodos ieslodzījuma vietā, bet sieva – rehabilitācijas centrā? Vēlos šķirt laulību pēc iespējas ātrāk. Cik ilgu laiku šis process aizņems?

A
atbild:
24. novembrī, 2020
Laura Studente
LV portālam

Laulību Latvijā var šķirt pie notāra vai tiesā. Ja vīrs un sieva laulības šķiršanai piekrīt, to vienkāršāk izdarīt ar zvērināta notāra palīdzību.

Jāņem vērā, ka notārs laulību var šķirt tikai tad, ja abas puses par to vienojas un tām nav nepilngadīgu bērnu un kopīgas mantas. Abas puses par šiem jautājumiem var vienoties, noslēdzot rakstveida vienošanos. 

Zvērināts notārs uzsāk laulības šķiršanas lietu tad, kad ir saņemts abu laulāto kopīgs iesniegums par laulības šķiršanu, un šo iesniegumu taisa kā notariālu aktu, kas darāms notāra un abu laulāto klātbūtnē.

Ja atrodaties cietumā, tad jāsauc notārs uz turieni, ja vien to atļauj cietuma vadība. 

Atbilstoši Notariāta likuma 36. panta otrajai daļai personām, kas nevar ierasties pie zvērināta notāra, viņš var taisīt aktus un apliecinājumus šo personu atrašanās vietā un arī pēc darba laika.

Tāpat pastāv iespēja laulību šķirt attālināti. Tādā gadījumā abiem laulātajiem nepieciešams elektroniski drošs paraksts, labs interneta pieslēgums, mikrofons un kamera. Vairāk par laulības šķiršanu attālināti pie zvērināta notāra jūs varat lasīt šeit.

Zvērināts notārs uzsāks laulības šķiršanas lietu tad, kad saņems abu laulāto kopīgu iesniegumu par laulības šķiršanu, taču laulība netiks šķirta ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no laulības šķiršanas lietas uzsākšanas dienas. Šajā termiņā vienam vai abiem laulātajiem ir tiesības atsaukt laulības šķiršanas pieteikumu.

Ja zvērināts notārs noteiktajā termiņā nebūs saņēmis laulības šķiršanas atsaukumu, laulība tiks šķirta no dienas, kad zvērināts notārs būs taisījis laulības šķiršanas apliecību.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 54. punktam zvērināta notāra amata atlīdzības takse par laulības šķiršanas lietu vešanu ir 71,14 eiro, kam vēl jāpieskaita pievienotās vērtības nodokļa summa un izdevumi, kas radīsies, notāram izbraucot uz cietumu.

Ja laulības šķiršana pie notāra nebūs iespējama, laulību var izšķirt tiesas ceļā, taču tas būs ilgāks un sarežģītāks process. Šādā gadījumā jums jāsniedz tiesā prasības pieteikums par laulības šķiršanu. Pieteikums ir sniedzams tiesā pēc jūsu deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas, proti, ieslodzījuma vietas adreses. Svarīgi būtu arī norādīt notiesājuma termiņu, jo no tā atkarīgs tiesu nodevas apmērs.

Par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā parastā kārtībā ir jāmaksā valsts nodeva 145 eiro, taču, ja šķiršana notiek ar personu, kura notiesāta ar brīvības atņemšanu uz laiku, kas nav mazāks par trim gadiem, valsts nodeva ir 15 eiro. Šāda kārtība noteikta Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 2. punktā.

Tiesa vai tiesnesis, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, pilnīgi vai daļēji var atbrīvot personu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos, kā arī var atlikt valsts ienākumos piespriesto tiesas izdevumu samaksu vai sadalīt to termiņos.

Lai šķirtu laulību, tiesas procesā ir jāpiedalās abām pusēm, taču šādā situācijā, kad viena no pusēm atrodas ieslodzījumā un viņai nav iespējas ierasties, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai rakstveida paskaidrojumu vai pārstāvja piedalīšanos (nepieciešams notariāls pilnvarojums). 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas