E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21504
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieku nodarbina atbilstoši nolīgtajam darba līgumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2020
Gunita

Ir noteikts summētais darba laiks, un periods ir 4 mēneši. Ir noteikta stundu likme. Darbs ir saistīts ar videonovērošanu, kas notiek nepārtraukti. Dažos mēnešos veidojas pārstrāde. Lai neveidotos pārstrāde, tiek dotas brīvdienas. Vai par iedotajām brīvdienām nav jāsaglabā samaksa? Jo, ja būtu strādāts, tiktu samaksāts un būtu arī virsstundas.

A
atbild:
28. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam nav pienākuma nodarbināt darbinieku virsstundu darbā, bet gan atbilstoši noslēgtajam darba līgumam. Ja ir nolīgts normālais darba laiks ar summēto darba laika uzskaiti, tad darbinieks primāri jānodrošina ar darbu, lai tas nostrādātu konkrētajā mēnesī paredzētās darba stundas, kas atbilst normālam darba laikam. Summētā darba laika darbiniekiem darba dienas ilgums nedrīkst būt ilgāks par 24 stundām pēc kārtas un ne vairāk kā 56 stundas nedēļā. Virsstundas summētā darba laika darbiniekiem ar 4 mēnešus ilgu pārskata periodu veidojas tikai pēc tam, kad četru mēnešu periodā ir nostrādāts vairāk par normālo darba laiku.

Izvērtējot darba līguma nosacījumus, var būt runa par nakts darba apmaksu. Ar nakts laiku saprotams laika posms no pulksten 22.00 līdz 6.00. To nosaka Darba likuma 138. pants. Darbiniekam, kas veic nakts darbu, ir jāsaņem piemaksa ne mazāk kā 50% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – piemaksa ne mazāk kā 50% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. To paredz Darba likuma 67. pants kā materiālu kompensāciju par darbu, kas jāveic, novirzoties no cilvēka normālā bioloģiskā ritma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas