E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21484
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kurš var pieņemt lēmumu par aptaujas veikšanu daudzdzīvokļu mājā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Imants

Precizēju jautājumu: ja dzīvokļu īpašnieku kopība izveidojusi uzkrājumu vienīgi nākamajiem remontdarbiem un nav pieņēmusi lēmumu par vēl kāda cita uzkrājuma veidošanu citu mērķu sasniegšanai, ja tie ir saistīti ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu (piemēram, kopības saistību izpildei pret trešajām personām, tiesvedību vajadzībām u. c.), vai šī pati kopība var pieņemt lēmumu par to, ka apsaimniekotājs drīkst izmantot šo uzkrājumu citu mērķu sasniegšanai, ja tie ir saistīti ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu (piemēram, kopības saistību izpildei pret trešajām personām, tiesvedību vajadzībām u. c.)? Vai apsaimniekotājs drīkst uzskatīt, ka šī kopība ir pieņēmusi attiecīgo lēmumu, ja apsaimniekotājs šādu informāciju ieguvis, iemetot pastkastītēs bezpersoniskas aptaujas lapiņas un saņemot atpakaļ tās ar uzrakstītu dzīvokļa numuru, vārdu un uzvārdu un kaut kādu parakstu, turklāt šādu aptaujas kārtību nav noteikusi dzīvokļu īpašnieku kopība?

A
atbild:
19. oktobrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 16. pantu “Dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence” lēmumu par dzīvojamās mājas īpašnieku veidoto uzkrājumu novirzīšanu parādu segšanai ir tiesīgi pieņemt tikai dzīvojamās mājas īpašnieki (dzīvokļu īpašnieku kopība).

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 18. pantu “Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtība” dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas kārtību un veidu nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība, ievērojot šā likuma noteikumus. Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci – aptaujas veidā (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Likuma 20. pants nosaka: kārtību, kādā dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumus, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci (aptaujas veidā), nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība. Tātad svarīgi, kādu aptaujas veikšanas kārtību ir pieņēmusi dzīvokļu īpašnieku kopība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas