E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21390
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba laika grafika noformēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2020
Dana

Labdien! Lūgums sniegt informāciju par grafika saskaņošanu ar kravas vadītāju. Ņemot vērā starptautisko pārvadājumu situāciju tirgū, nav iespējams vadītājam jau laikus noteikt, cik stundu viņš pavadīs ceļā, tas ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, sastrēgumiem, iekraušanas/izkraušanas aizkavēšanās, muitas kavējumiem, rindām uz robežas, robežas pārbaudēm, kā arī, protams, darba laiku ietekmē pasūtījumu trūkums, nav iespējams iepriekš zināt, kur būs jābrauc. Kā šajā situācijā ir iespējams izveidot un saskaņot grafiku ar vadītāju? Vai ir kādi likumi, kuri paredz grozījumus grafiku noteikšanā kravu vadītajiem?

A
atbild:
29. oktobrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 130. panta otro daļu darba laika sākumu un beigas nosaka darba kārtības noteikumos, maiņu grafikos vai darba līgumā.

Darba likuma 139. panta piektā daļa noteic, ka darba devējam ir pienākums iepazīstināt darbiniekus ar maiņu grafikiem ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms to stāšanās spēkā. Savukārt atbilstoši Darba likuma 140. panta ceturtajai daļai, ja ir noteikts summētais darba laiks, atpūtas laiku darbiniekam piešķir saskaņā ar darba grafiku.

Pie summētā darba laika organizācijas Darba likuma 140. panta septītajā daļā strikti noteikts, ka darba devējs nav tiesīgs grozīt darbiniekam noteikto darba grafiku darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kā arī laikā, kad darbinieks neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ.

Līdz ar to Darba likums paredz tikai gadījumus, kuros darba devējs var paredzēt atsevišķus ar darba kārtību saistītus noteikumus maiņu vai darba grafikā. Darba likums tieši neparedz maiņu vai darba grafika formu un saturu, kā arī tā grozīšanas kārtību.

Valsts darba inspekcijas ieskatā vēlams sagatavot atsevišķus rakstveida grozījumus grafikam attiecībā uz tiem darbiniekiem, kuriem nepieciešams veikt darba laika izmaiņas. Ar šiem grozījumiem iepazīstina tos darbiniekus, uz kuriem tie attiecas. Šos grozījumus pievieno sākotnējam grafikam kā neatņemamu grafika sastāvdaļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas