E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21344
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā un kad darba devēju informēt par grūtniecību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2020
Elga

Labdien! Kad darba devējs ir jāinformē par grūtniecību? Kurā mēnesī (vai arī uzreiz)? Ja grūtniece ir strādājusi, kāds bērna kopšanas atvaļinājuma pabalsts tiek piešķirts?

A
atbild:
27. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Nevienā normatīvajā  aktā nav noteikts, kad un kā grūtniecei jāpaziņo darba devējam, ka viņa gaida mazuli. Ja sieviete vēlas, viņa to darba devējam var neteikt līdz pat brīdim, kad jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā.

Taču informēt darba devēju var gan mutiski, gan rakstveidā, gan iesniedzot ārsta sagatavotu izziņu. Īpaši tajās situācijās, ja medicīniski tiek atzīts, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai.

Darba likuma 97. pants paredz darba devējam pēc ārsta atzinuma saņemšanas nodrošināt grūtniecei tādus darba apstākļus un darba laiku, lai viņas pakļaušana riskam tiktu novērsta. Ja šādus darba apstākļus vai darba laiku nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku pārcelt grūtnieci citā, piemērotā darbā. Darba samaksas apmērs pēc darba līguma noteikumu grozīšanas nedrīkst būt mazāks par sievietes iepriekšējo vidējo izpeļņu.

Ja pārcelšanu citā darbā nav iespējams nodrošināt, darba devējam ir pienākums uz laiku piešķirt grūtniecei atvaļinājumu. Šādi piešķirta atvaļinājuma laikā grūtniecei tiek saglabāta iepriekšējā vidējā izpeļņa. Noteikumi ir piemērojami arī sievietei pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā.

Par valsts sociālajiem pabalstiem, kas pienākas nodarbinātajiem vecākiem, vislabāk ir interesēties personīgi VSAA, jo svarīgs ir laiks, cik ilgi pirms bērna piedzimšanas māte ir strādājusi.

Konsultāciju iespējams saņemt, rakstot e-pasta vēstuli uz konsultacijas@vsaa.lv vai zvanot uz konsultatīvo tālruni 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas