E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21257
Lasīšanai: 2 minūtes

Kas ietekmē vecāku pabalsta apmēru

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Malvīne

Labdien! Vai persona, kam papildu pamatdarbam ir zemnieku saimniecība, no kuras ienākumi tiek gūti tikai divus mēnešus gadā, nevar saņemt bērnu kopšanas pabalstu, ja šie divi mēneši ietilpst bērnu kopšanas atvaļinājumā? Vai šajā periodā, kad tiek gūti ienākumi no zemnieku saimniecības, būtu nepieciešams pārtraukt bērnu kopšanas atvaļinājumu un atgriezties pamatdarbā?

A
atbild:
05. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumos nav noteikta prasība atgriezties algotā darbā, ja bērna kopšanas atvaļinājumā tiek gūti ienākumi no saimnieciskās darbības, bet ir paredzēta ietekme uz vecāku pabalsta apmēru, ja tiek gūti ienākumi kā darba ņēmējam vai/un pašnodarbinātajam, kuram ir jāveic valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja pašnodarbinātā ienākumi sasniedz vai pārsniedz 430 eiro mēnesī (minimālā alga valstī šogad).

Vecāku pabalstu pilnā apmērā maksā, ja šī pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Ja vecāku pabalsta saņēmējs neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bet turpina strādāt vai gūt ienākumus kā pašnodarbinātais, tad vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tātad vecāku pabalstu, kas ir sociālās apdrošināšanas pabalsts, pilnā apmērā nemaksā periodā, kad tā saņēmējs ir sociāli apdrošināts: darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, kurš maksā pilno iemaksu likmi (32,15%).

Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” zemnieku saimniecības īpašnieks var būt dažādā statusā – gan darba ņēmējs, gan pašnodarbinātais. Turklāt lauksaimniekiem ir atšķirīgi iemaksu veikšanas noteikumi.

Tiesības uz pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrētu informāciju. Par pabalstiem individuālā gadījumā varat jautāt, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz konsultatīvo tālruni 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas