E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21311
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbinieks var prasīt atvaļinājuma piešķiršanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2020
Liene

Labdien! Esmu nostrādājusi pusotru gadu, bet neesmu dabūjusi atvaļinājumu. Kā man rīkoties? Jāstrādā gandrīz katras brīvdienas.

A
atbild:
26. oktobrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršanas kārtību nosaka Darba likuma 149. un 150. pants. Ar likumu ir noteikts, ka ikvienam darbiniekam ikgadēji (sava darba gada ietvaros) ir tiesības uz darba devēja apmaksātu četru kalendāra nedēļu atvaļinājumu.

Darbinieka tiesības uz atvaļinājumu vienlīdz ir arī darba devēja pienākums nodrošināt tā piešķiršanu. Atkarībā no iestādes lieluma atvaļinājumus piešķir pēc abpusēji saskaņota grafika vai uz darbinieka iesnieguma pamata.

Lai gan likums paredz, ka iestādes vadībai pēc iespējas jāņem vērā darbinieka vēlmes uz atvaļinājumu, ne vienmēr atvaļinājuma piešķiršana iespējama tikai pēc darbinieka vēlmēm. Galavārdu šajā jautājumā vienmēr saka iestādes vadītājs, nevis darbinieks.

Tomēr nevienam darbiniekam nav pienākuma strādāt, pilnībā ignorējot savas tiesības uz atpūtu, atvaļinājumu neizmantojot vai vairākkārtēji pārceļot. Tādējādi veidojas neizmantotā atvaļinājuma uzkrājumi un darbinieks ir pārguris.

Jāņem vērā arī tas, ka atvaļinājuma pārcelšana ir ierobežota ar likumu – 149. panta trešā daļa paredz, ka “tikai izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Turklāt atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu”.

Šī norma skaidri pasaka: darba tiesisko attiecību laikā var iestāties noilgums nepiešķirta atvaļinājuma piešķiršanai.

Lai rastu kompromisu, praksē parasti darbinieki izmanto atvaļinājumu pa daļām (2 nedēļas + 2 nedēļas).

Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja ar rakstveida iesniegumu par atvaļinājuma piešķiršanu. Ja darba devējs to ignorē, palīdzību var prasīt Valsts darba inspekcijā:

  • konsultatīvais tālr.: 67186522;
  • konsultatīvais tālr.: 24777997 (BITE);
  • anonīmais uzticības tālr.: 67312176.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas