E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21251
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Komandējuma dienas nauda Vācijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2020
Aleksandrs

Labdien! Ko darīt, ja darba devējs maksā 9,37 eiro lielu komandējuma dienas naudu un 20 eiro par viesnīcas īri? Strādājam Vācijā.

A
atbild:
08. oktobrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

MK noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 969) ir noteikta kārtība, kādā atlīdzināmi izdevumi, kas saistīti ar mācību, darba un dienesta komandējumiem, komandējumu izdevumu kompensācijas normas, kā arī kompensāciju normas par izdevumiem, kas saistīti ar darba braucieniem.

Līdz ar to MK noteikumi Nr. 969 piemērojami gadījumos, kad darbinieki atrodas komandējumā vai darba braucienā.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 969 1. pielikuma 88. un 89. punktam par Vāciju izmaksājama dienas nauda 50 eiro apmērā.

MK noteikumu Nr. 969 13. punktā noteikts: ja darbiniekam tiek nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana vismaz trīs reizes dienā (tostarp no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem) – vai ja bezmaksas uzturēšanās tiek nodrošināta saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvo aktu regulējumu, tad ar institūcijas vadītāja atļauju par katru komandējuma vai darba brauciena dienu viņam izmaksā līdz 30% no komandējuma (darba brauciena) dienas naudas (kompensācijas par papildu izdevumiem) normas.

No jūsu sniegtās informācijas konstatējams, ka darba brauciena laikā jums darba devējs nodrošina bezmaksas uzturēšanos – viesnīcu (naktsmītni) –, bet nav konstatējams, ka darba devējs jums nodrošinātu ēdināšanu vismaz trīs reizes dienā, kā tas noteikts MK noteikumu Nr. 969 13. punktā, līdz ar to darba devējam ir pienākums izmaksāt komandējuma dienas naudu pilnā apmērā.

Papildu vēršam uzmanību: ja esat nosūtīts darba veikšanai uz Vāciju, lai nodrošinātu starptautiska pakalpojuma sniegšanu, darba devējam jāievēro Darba likuma 14.2 pantā noteiktais, t. i., nosūtot darbinieku veikt darbu citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, attiecīgi piemērojami noteikumi par komandējumiem, tostarp par komandējuma izdevumu atlīdzināšanu.

Komandējuma dienas naudu, kas saistīta ar attiecīgo nosūtījumu, uzskata par minimālās darba algas daļu, ja to paredz tās valsts noteikumi, uz kuru darbinieks ir nosūtīts veikt darbu. Cita atlīdzība, kas saistīta ar faktisko izdevumu segšanu, netiek uzskatīta par minimālās darba algas likmes daļu.

Jums var ieteikt rakstveidā vērsties pie darba devēja, prasot izmaksāt komandējuma naudu atbilstoši iepriekšminētajam tiesiskajam regulējumam.

Tāpat darbinieki savu tiesību aizsardzībai var vērsties tiesā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas