E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21196
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Kā iegādāties lauksaimniecības zemi ar izpirkuma tiesībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Sandra

Labdien! Man ir lauksaimniecības zemes nomas līgums: no 2018. gada līdz 2023. gadam. Kā jārīkojas, lai varētu šo lauksaimniecības zemi iegādāties ar izpirkuma tiesībām? (Lasīju, ka izpirkuma tiesības var izlietot ne agrāk kā nomas līguma ceturtajā gadā. Vai “ieskaitīsies” laiks no 2018. gada?)

A
atbild:
21. septembrī, 2020

Ņemot vērā, ka no sniegtās informācijas nav pilnībā noprotams, par kāda veida izpirkuma tiesībām tiek jautāts, bet vēstulē papildus tiek norādīta atsauce par izpirkuma tiesībām, kuras var izlietot ne agrāk kā nomas līguma ceturtajā gadā, Zemkopības ministrijas ieskatā tiek lūgts sniegt informāciju par pašvaldībai piederošu neapbūvētu lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām.

Nomas attiecības vispārīgi regulē Civillikums. Noma saskaņā ar Civillikuma 2112. pantu ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu nomas maksu kādas lietas lietošanu. Savukārt attiecībā uz pašvaldībai piederošu neapbūvētu lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām likums “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” (turpmāk: likums) ir speciālais likums, kas lauksaimniecības zemes nomas ar izpirkuma tiesībām gadījumā paredz noteiktu kārtību un prasības izpirkuma tiesību izlietošanai. Piemēram, likuma 36.1 panta trešā daļa paredz, ka, nododot lauksaimniecības zemi nomā ar izpirkuma tiesībām, tiek noteikta konkrēta zemes nomas maksa gadā (4,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības), kā arī likuma 36.1 panta piektā daļa noteic, ka noslēgtais zemes nomas līgums ar izpirkuma tiesībām ierakstāms zemesgrāmatā. Turklāt fiziskai personai, lai tā varētu pretendēt uz lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām, saskaņā ar likuma 36.1 panta sesto daļu līguma slēgšanas brīdī nevar piederēt lauksaimniecības zeme un tai rakstveidā jāapliecina, ka gada laikā pēc nomas līguma ar izpirkuma tiesībām noslēgšanas tiks uzsākta zemes izmantošana lauksaimnieciskajā darbībā.

Ņemot vērā minēto, Zemkopības ministrijas ieskatā jums ir noslēgts vispārīgs nomas līgums. Savukārt, lai lauksaimniecības zemi varētu iegūt īpašumā, izmantojot nomu ar izpirkuma tiesībām, un izpirkuma tiesības izmantot nomas līguma ceturtajā gadā, jau sākotnēji, nodibinot nomas tiesiskās attiecības, līgumam ir jābūt noslēgtam par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām, turklāt saskaņā ar likumā un Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumos Nr. 741 “Noteikumi par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām” noteikto kārtību.

Ja jūsu nomātā lauksaimniecības zeme pieder pašvaldībai un jūs to vēlaties iegūt īpašumā, nomājot to ar izpirkuma tiesībām, tad jums jāvēršas attiecīgajā pašvaldībā, lai noskaidrotu, vai pašvaldība jūsu nomāto lauksaimniecības zemi plāno iznomāt ar izpirkuma tiesībām. Vienlaikus jānorāda: ja pašvaldība izlemtu attiecīgo lauksaimniecības zemi iznomāt ar izpirkuma tiesībām un jūs šīs nomas tiesības iegūtu, pašreizējā nomas līguma pastāvēšanas termiņš netiktu ieskaitīts nomas līguma ar izpirkuma tiesību termiņā, kurā varētu izmantot zemes izpirkuma tiesības.

Ja tomēr jums ir noslēgts pašvaldības lauksaimniecības zemes nomas līgums ar izpirkuma tiesībām likuma 36.1 panta un Ministru kabineta 2017. gada 12. decembra noteikumu Nr. 741 “Noteikumi par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām” kārtībā, tad četru gadu termiņa tecējums skaitāms no datuma, kāds šim nomas līgumam reģistrēts zemesgrāmatā (piemēram, ja nomas līgums ar izpirkumu noslēgts 2018. gada 1. septembrī, tad ceturtā gada tecējums sāksies 2021. gada 1. septembrī).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas