E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21187
Lasīšanai: 2 minūtes
4
3
4
3

Kā apstrīdēt paternitātes pieņēmumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2020
Annija

Labdien! Manam vīram no iepriekšējās laulības ir pierakstīts bērns, kas nemaz nav viņa bērns. Līdz ar to automātiski tika pieprasīti alimenti. Kā rīkoties, lai bērnu noņemtu no sevis un pārtrauktu alimentu piedziņu? Bērna māte ir mirusi, un bērnu aizgādībā ir paņēmusi mātes māsa.

A
atbild:
04. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

No jautājuma teksta izriet, ka paternitāte tika noteikta, pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu (personai bija noslēgta laulība ar bērna māti).

Saskaņā ar Civillikuma 148. pantu paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana ir samērojama ar bērna tiesībām uz identitāti un stabilu ģimenes vidi. Un saskaņā ar šā likuma 149. panta pirmo daļu paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Tātad, lai apstrīdētu paternitātes pieņēmumu, persona ir tiesīga vērsties tiesā divu gadu laikā no dienas, kad uzzināja, ka tas nav viņas bērns.

Saskaņā ar Civillikuma 150. pantu, ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas.

Vairāk par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu var izlasīt portālā publicētajā rakstā “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš” šeit.

Ja vēlaties, lai tiktu izvērtēti jūsu rīcībā esošie dokumenti un konkrētie apstākļi, kā arī tiktu sagatavots prasības pieteikums tiesai, jums ir tiesības vērsties pie jurista vai advokāta un saņemt individuālu konsultāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas