E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21104
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2020
Ralfs

Vai uzņēmums, kuram dzīvojamo māju rajonā pieder sadzīves kanalizācija (attīrīšanas iekārta) un ūdens ieguves un attīrīšanas iekārta, var personīgi izlemt, kādu samaksu prasīt iedzīvotājiem par ūdens un sadzīves kanalizācijas pakalpojumiem?

A
atbild:
17. septembrī, 2020

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nosaka tarifus un regulē komersanta sniegtos sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus visos sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu veidos, ja apjoms vismaz vienā veidā pārsniedz 100 000 m3 gadā:

  • ūdens ieguve un sagatavošana;
  • ūdens piegāde;
  • notekūdeņu savākšana un novadīšana;
  • notekūdeņu attīrīšana.

Ja pašvaldība ir deleģējusi sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu[1] sniegšanu komersantam, tad ūdenssaimniecības pakalpojumu maksu jeb tarifu nosaka attiecīgā pašvaldība vai arī SPRK, ja apjoms vismaz vienā veidā pārsniedz 100 000 m3 gadā.

Savukārt, ja komersanta sniegto sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu apjoms katrā veidā nepārsniedz 100 000 m3 gadā,[2] vietējās pašvaldības dome nosaka maksu par komersanta sniegtajiem sabiedriskajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem pašvaldība organizē ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā.[3] Pašvaldība izvēlas, vai pašvaldība minētos pakalpojumus sniedz pati vai pilnvaro komersantu to veikt. Pilnvarošanas gadījumā tiek noslēgts līgums starp pašvaldību un komersantu par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu visā pašvaldības administratīvajā teritorijā vai tās daļā.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas attiecināmi uz komersantu sniegtajiem sabiedriskajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem[4], paredzēta īpaša maksas noteikšanas kārtība. Atkarībā no sniegto sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu apjoma nodalāma ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšana, kuru uzrauga, tostarp nosaka maksu, attiecīgā pašvaldība atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumam un citiem normatīvajiem aktiem un kuru papildus regulē, tostarp nosaka tarifu, regulators saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”.

[1] Sabiedriskie ūdenssaimniecības pakalpojumi pakalpojumi ūdens ieguvē, uzkrāšanā un sagatavošanā lietošanai līdz padevei centralizētajā ūdensvada tīklā, pakalpojumi ūdens piegādē no padeves vietas centralizētajā ūdensvada tīklā līdz piederības robežai, kā arī notekūdeņu savākšanā centralizētajās kanalizācijas sistēmās no piederības robežas un novadīšanā līdz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, notekūdeņu attīrīšanā un novadīšanā vidē, tai skaitā virszemes ūdensobjektos, izņemot notekūdeņu savākšanu lietus kanalizācijas sistēmās (Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 1. panta 9. punkts).

[2] Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 5. panta pirmā daļa un 6. panta pirmā daļa.

[3] Likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 1. punkts un Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta pirmā daļa.

[4] Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, likums “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem”, likums “Par pašvaldībām”, Ministru kabineta 2016. gada 22. marta noteikumi Nr. 174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” un Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumi Nr. 1227 “Noteikumi par regulējamiem sabiedrisko pakalpojumu veidiem”, kā arī pašvaldību saistošie noteikumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas