E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34225
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai elektronisko sakaru komersants var vienpusēji grozīt līgumu

J
jautā:
14. oktobrī, 2024
Valentina

Vai mobilo sakaru operators varēja pagarināt līguma termiņu bez saskaņošanas ar mani, izsūtot e-pastu, kurā bija brīdinājums par tarifa celšanu un līguma pagarināšanu uz diviem gadiem? E-pastu laikus neizlasīju, un līgums tika pagarināts. Ja es to lauzīšu, tad tiks piemērotas soda sankcijas. Vai tiešām pietiek izsūtīt vienu vēstuli, lai iekristu mobilo sakaru operatora lamatās ar soda sankcijām? Vai ir iespējams kaut ko darīt? 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija
Ivars Tauniņš, Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors

Elektronisko sakaru likums paredz, ka elektronisko sakaru komersants var veikt vienpusējus grozījumus elektronisko sakaru pakalpojumu līgumā, taču vienlaikus komersantam ir pienākums informēt galalietotāju par līguma grozījumiem un tiesībām izbeigt līgumu bez līgumsoda vismaz mēnesi pirms šo grozījumu stāšanās spēkā. Šāds termiņš noteikts, lai nodrošinātu, ka tiek ievērotas galalietotāja tiesības izbeigt līgumu, pirms stājas spēkā plānotie grozījumi, tostarp tiek paaugstināta cena par pakalpojumu vai mainīts tā apjoms. 

Aicinām galalietotāju iepazīties ar jau noslēgto līgumu, kur cita starpā ir noteikts, kādus saziņas kanālus (elektroniskais pasts, telefona zvans, klātienes konsultācija u. c.) izmanto elektronisko sakaru komersants, lai informētu galalietotāju par paredzētajiem līguma grozījumiem. Ja līguma nosacījumi paredz, ka galalietotājs par izmaiņām līgumā tiek informēts ar elektroniskā pasta vēstuli, tad šādas elektroniskās vēstules izsūtīšana uz galalietotāja norādīto elektronisko adresi ir uzskatāma par līguma nosacījumu ievērošanu, ja informācija galalietotājam izsūtīta vismaz mēnesi pirms līguma grozījumu stāšanās spēkā. 

Saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) uzrauga, lai sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā regulējamajās nozarēs tiktu ievērots šis likums un regulējamo nozaru speciālie normatīvie akti, kā arī veicina galalietotāju tiesību un interešu aizstāvību.  

Galalietotāju tiesību aizstāvību paredz arī Elektronisko sakaru likums, kurā noteikts – elektronisko sakaru komersantam, vienpusēji mainot līguma nosacījumus, jāinformē patērētājs vismaz mēnesi pirms izmaiņu stāšanās spēkā, kā arī jāpiedāvā izbeigt līgumu bez līgumsoda. 

SPRK aicina elektronisko sakaru galalietotājus iepazīties ar savām tiesībām gadījumos, ja elektronisko sakaru komersants vienpusēji maina līguma nosacījumus. Patērētājam ir tiesības mēneša laikā no grozījumu saņemšanas dienas izbeigt elektronisko sakaru pakalpojumu līgumu bez līgumsoda, ja tiek grozīts terminētajā līgumā iekļautais pušu saistību apjoms un grozījumi ir patērētājam nelabvēlīgi (piemēram, attiecībā uz piemērojamo maksu, tarifiem, elektronisko sakaru pakalpojuma saņemšanas ierobežojumiem, nodrošināto pakalpojumu kvalitātes prasībām, pārklājumu vai personas datu apstrādi).  

Ja komersants ir piedāvājis pārāk īsu termiņu, līdz spēkā stājas jaunie līguma grozījumi, kā arī nepiedāvā līguma izbeigšanu bez līgumsoda, tad SPRK aicina galalietotāju vērsties pie komersanta, lai tiktu ievērotas galalietotāju tiesības. Iedzīvotājam ir tiesības vērsties pie komersanta arī tad, ja viņa tiesību neievērošana notikusi pirms kāda laika un jaunie līguma nosacījumi jau stājušies spēkā. Ja neizdodas vienoties ar komersantu, tad aicinām ar sūdzību vērsties SPRK.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas