E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21034
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Ieņemamais amats un profesija

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2020
Elīna

Labdien! Vienojoties par amata un pienākumu maiņu, parakstītas gan izmaiņas, gan jaunais amata apraksts, bet profesijas kods nesakrīt ar amata nosaukumu. Vai amata nosaukums, kura nav profesiju klasifikatorā, var radīt kādas problēmas? Paldies!

A
atbild:
18. septembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām” noteic, ka profesiju klasifikatora mērķis ir nodrošināt starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu.

Profesiju klasifikatorā ir sistematizētas profesijas, nevis ieņemamo amatu nosaukumi. Tādējādi ieņemamā amata nosaukums ne vienmēr atbilst kādas profesijas nosaukumam.

Faktiski personālvadītājs, sagatavojot darba līgumu un amata aprakstu, izvēlas konkrētajam amatam visatbilstošāko profesijas nosaukumu no Profesiju klasifikatorā noteiktajiem profesijai atbilstošajiem pamatuzdevumiem. Tādējādi amata un profesijas nosaukumu nesakritība nerada tiesiskas sekas, ja izvēlētais profesijas kods atbilst konkrētā amata pamatuzdevumiem.

Tostarp noteikumu 14. punktā ir norādīts: “Profesiju klasifikatorā pamatā nav norādīti atvasinātie līdzvērtīgu profesiju nosaukumi (piemēram, ar apzīmējumiem “vietnieks”, “vecākais”, “vadošais”, “galvenais”, “jaunākais”, “pirmais”, “otrais”, “maiņas”, “iecirkņa”, “ceha”). Ja attiecīgajai profesijai nav izveidota atvasināta līdzvērtīga profesija, ko varētu klasificēt vienā profesiju atsevišķajā grupā un atšķirt pēc pamatuzdevumiem, Profesiju klasifikatora lietotājs var brīvi izvēlēties vienu no atvasināto profesiju nosaukumiem un to lietot pēc nepieciešamības, saglabājot pamatnosaukuma kodu:

14.1. apzīmējumu “vietnieks” – attiecīgajiem vadītāju profesiju nosaukumiem;

14.2. apzīmējumu “vecākais”, “vadošais”, “galvenais” – attiecīgajiem vecāko speciālistu profesiju nosaukumiem;

14.3. apzīmējumu “jaunākais”, “pirmais”, “otrais”, “maiņas”, “iecirkņa”, “ceha” – attiecīgajiem speciālistu vai strādnieku profesiju nosaukumiem.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas