E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20850
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja traucē kaimiņu dzīvoklis – viesnīca

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2020
Jūlija

Labdien! Daudzdzīvokļu mājā kaimiņi savā dzīvoklī sarīkojuši “viesnīcu” (dzīvokli īrē cilvēki īstermiņā). It kā viss ir oficiāli. Katru dienu ir jauni iemītnieki. Vai tāda veida iestādes ierīkošanai nav vajadzīga kaimiņu piekrišana? Ļoti bieži šie “iemītnieki” traucē tuvāko kaimiņu mieru. Bieži nāk un prasa kaut ko vai vienkārši parausta durvju rokturi. Dažreiz mieru traucē arī naktī. Kā rīkoties tādā situācijā? Jo, izsaucot pašvaldības policiju, nav pierādījumu, ka “iemītnieki” 10 minūtes iepriekš “lauzās” svešās durvīs. Runāt ar dzīvokļa īpašniekiem nav jēgas, jo jau iepriekš tiku apsūdzēta melos. Arī dzīvot ir grūti, kad blakus visu laiku mainās iemītnieki. Bieži ir bail iet mājās, jo nezinu, kas šodien atrodas tajā dzīvoklī. Kā varētu apturēt šāda veida “biznesu”?

A
atbild:
11. augustā, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļu īpašuma likuma 9. pants noteic, ka dzīvokļa īpašniekam ir tiesības valdīt un lietot dzīvokļa īpašumu, iegūt no tā labumu, izmantot to pēc sava ieskata mantas pavairošanai un vispār lietot to jebkādā veidā, ciktāl dzīvokļa īpašnieku neierobežo likumi un ciktāl tas nerada traucējumus citiem dzīvokļu īpašniekiem.

Dzīvokļa īpašniekam šī uzņēmējdarbība ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā un mājas pārvaldniekam jādara zināms, ka dzīvoklis tiks izīrēts.

Savukārt Dzīvokļu īpašuma likuma 10. panta sestā daļa paredz saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā.

Ja dzīvokļa iemītnieki traucē pārējos dzīvojamās mājas iedzīvotājus, jums ir tiesības izsaukt policiju.

LV portāls uz līdzīgu jautājumu jau ir atbildējis šajā e-konsultācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas