E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20785
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ja zemes vienībai ir apgrūtinājums, tā netiek atsavināta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2020
Jānis

Man uz zemes vienības ir ceļa servitūts pa labu kaimiņam, gadiem ejot, cilvēki ir sabūvējušies, un ceļš tiek lietots īsākai piekļuvei uz ciemu. Pirms pāris gadiem detālplānojumā pašvaldības ceļš gāja līdz manam zemes gabalam ar sarkano līniju un tad sākās mans servitūts. Šodien apskatījos telpiskos datus: manam servitūtam ir ielikts kadastra numurs, un sarkanā līnija pārvilkta pāri. Nekādas vēstules neesmu saņēmis, bet liekas, ka uzmērīšana veikta. Ieskatoties aktuālajā zemesgrāmatā, rādās tikai apgrūtinājums par labu kaimiņam no 2004. gada. Vai es pareizi saprotu, ka bez manas piekrišanas zemesgabals ir atsavināts? Kadastra numuru ~ 100 x 3 m zonai tāpat vien neiedotu?

A
atbild:
11. augustā, 2020
Valsts zemes dienests
Iveta Ciganova, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Īpašniekam īpašumā ir zemes vienība tādā platībā, kādā tā ir ierakstīta zemesgrāmatā. Zemes vienības platība netiek atsavināta, ja zemes vienību apgrūtina ar nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumiem (turpmāk – apgrūtinājums). Apgrūtinājumi rada nekustamā īpašuma tiesību aprobežojumus, un tie attiecīgi var ietekmēt (samazināt) nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 131.6. apakšpunktu kadastra kartē norāda apgrūtinājuma – ēku, ūdens lietošanas vai ceļa servitūta – teritorijas robežu un identifikatoru. Kadastra kartē zemes vienības platībā iezīmējot ceļa servitūta teritoriju (poligons ar sarkani raustītu līniju) un tai piešķirot identifikatoru (kas sastāv no apgrūtinājumu tipa koda un tā kārtas numura zemes vienībā), zemes vienības platība netiek samazināta (atsavināta). Tā kā jautājumā nav norādīts konkrētais nekustamais īpašums, tad uz jautāto sniedzam vispārīgu atbildi un aicinām neskaidrību gadījumā par konkrēto gadījumu vērsties VZD ar iesniegumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas