E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20714
Lasīšanai: 2 minūtes
1
9
1
9

Vai darba devējs var prasīt darbiniekam paskaidrojumu par aktivitātēm atvaļinājumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2020
Irena Jonkina

Labdien! Jautājums daļēji ir saistīts ar Covid-19, bet, manuprāt, tas skar manas privātās tiesības, tāpēc jautāju šeit. Vai mans darba devējs ir tiesīgs pieprasīt no manis rakstisku paskaidrojumu, kur es plānoju doties parastās brīvdienās (sestdienās, svētdienās, svētku dienās) un atvaļinājumā (ja gadījumā plānoju izbraukt no Latvijas)? Vai darba devējs atvaļinājuma saskaņošanas brīdī ir tiesīgs pieprasīt, lai es iesniegumā uzrakstu, kur došos?

A
atbild:
17. augustā, 2020
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbiniekam ir tiesības izmantot savu brīvo laiku, ieskaitot ikgadējo atvaļinājumu, pēc sava ieskata. Darba devējam nav pamata aizliegt darbiniekam doties arī uz “sarkanā saraksta” valstīm, uz kurām Slimību profilakses un kontroles centrs (turpmāk – SPKC) rekomendē nebraukt.

Tomēr personām pēc atgriešanās Latvijā ir jāievēro SPKC un citu atbildīgo dienestu noteiktie ierobežojumi un aizliegumi, kuru mērķis ir Covid-19 izplatības ierobežošana. Viens no šādiem pasākumiem ir personas pašizolācija dzīvesvietā vai citā uzturēšanās vietā 14 dienas pēc izbraukšanas no SPKC sarakstā minētās “sarkanā saraksta” valsts. Pašizolācijas laikā persona nedrīkst veidot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem, doties uz sabiedriskām un publiskām vietām, arī uz darbu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas