E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20684
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Ja veselības stāvoklis neļauj turpināt strādāt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Zane

Labdien! Ilgstoši slimoju (vairāk nekā pusgadu). Aprīlī saņēmu VDEĀK lēmumu, kurā minēts, ka tiek pagarināta slimības lapa. Oktobra sākumā man beidzas slimošanas termiņš. Jau tagad zinu, ka darba attiecības neturpināšu. Kā man rīkoties, kā aiziet no darba, lai nebūtu jānostrādā mēnesis? Kādas summas man pienākas pēc Darba likuma? Vai man ir jāiesniedz ārsta izziņa vai VDEĀK izziņa, vai ģimenes ārsta izziņa? Darbavietā strādāju kopš 2006. gada oktobra.

A
atbild:
13. augustā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darbinieks nevar darba attiecības turpināt veselības stāvokļa dēļ, viņam nebūtu jāsteidzas pašam rosināt darba attiecību izbeigšanu (pašam iesniegt uzteikumu), jo tas ir darbiniekam neizdevīgi.

Ja jums ir ārsta (VDEĀK) izdots apliecinājums, kas norāda uz jūsu veselības problēmām un nespēju veikt nolīgto darbu, tad iesniedziet to darba devējam. Uzteikumu izteiks darba devējs atbilstoši Darba likuma (DL) 101. panta pirmās daļas 6. punktam – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Darba likumā noteiktais uzteikuma termiņš šādā gadījumā ir viens mēnesis no veselības stāvokļa apliecinājuma iesniegšanas brīža. Apliecinājumu var iesniegt arī slimības laikā.

Minētais pamatojums ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai atbilstoši darba stāžam konkrētajā uzņēmumā (DL 112. pants). Jūsu gadījumā atlaišanas pabalsts pienākas triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā: darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10–20 gadus.

Ja darba attiecību izbeigšanu rosinās darbinieks uz abpusējās vienošanās pamata, tad atlaišanas pabalsts jāizmaksā nebūs.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas