E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20675
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Vai un kā ir atlīdzināmi izdevumi par jurista pakalpojumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Emma

Labdien! Saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2009. gada 21. janvāra spriedumu lietā Nr. SKC-6 samaksa par juridiskajiem pakalpojumiem tiek uzskatīta par procesuāliem izdevumiem, kas izšķirami Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā, un materiālo tiesību normas nav piemērojamas. Savukārt judikatūrā (Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2011. gada 23. novembra spriedums lietā Nr. SKC–377/2011) ir atzīts, ka maksu par juridiskās palīdzības sniegšanu, ko sniedzis jurists, nevis zvērināts advokāts, neatlīdzina uz Civilprocesa likuma 44. panta pirmās daļas pamata. Tātad ir jautājums: ja prasītājam prettiesiskas atbildētāja rīcības dēļ bija jāvēršas pie juridiskās palīdzības sniedzēja un tādēļ ir radušies izdevumi, vai šos izdevumus var lūgt atlīdzināt, pamatojoties uz Civillikuma normām (piemēram, 1775. pantu)?

A
atbild:
19. oktobrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 33. panta trešo daļu ar lietas vešanu saistītie izdevumi ir: 1) izdevumi par advokāta palīdzību; 2) izdevumi sakarā ar ierašanos uz tiesas sēdēm; 3) ar pierādījumu savākšanu saistītie izdevumi; 4) izdevumi par valsts nodrošināto juridisko palīdzību; 5) izdevumi par tulka palīdzību tiesas sēdē. Un Civilprocesa likuma 44. panta pirmās daļas 1. punktā ir norādīts: ar lietas vešanu saistītie izdevumi ir atlīdzināmi šādos apmēros: izdevumi advokāta palīdzības samaksai [..].

Tātad likumā ir skaidri nodefinēts, ka ir atlīdzināmi izdevumi tieši par advokāta palīdzību.

Tas, kāpēc netiek atlīdzināti izdevumi par jurista pakalpojumiem, ir izskaidrots portālā iepriekš publicētajā atbildē uz līdzīgu jautājumu, atbilde ir pieejama šeit. Tāpat par izdevumiem par jurista pakalpojumiem kā par iespējamiem zaudējumiem ir sniegta atbilde portālā šeit.

Savukārt, ja pirms vēršanās tiesā vai lietas izskatīšanas gaitā puses savstarpēji vienojas izbeigt strīdu un/vai noslēgt izlīgumu, tad ir iespēja vienoties ar atbildētāju arī par brīvprātīgu izdevumu segšanu par jurista pakalpojumiem, kurus ir saņēmis prasītājs, – pilnībā vai daļēji.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas