E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2060
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā aprēķina maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2013
Inga LAPINA

Labdien!!! Kā būs ar vecāku un maternitātes pabalsta aprēķināšanu, ja gaidu otru bērniņu, kuram pasaulē jānāk, kad iepriekšējam būs 2,2 gadi. Pašlaik esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā. Paldies.

A
atbild:
18. martā, 2013
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Maternitātes pabalsts

Maternitātes un vecāku pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un uz šā likuma pamata izdotajiem Ministru kabineta 1998.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.270 „Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums tiek piešķirts 2013.gada martā, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 mēnešu periodu – no 2012.gada janvāra līdz 2012.gada decembrim.

Ja bērna kopšanas atvaļinājums, kas piešķirts par iepriekšējā bērna kopšanu, tiek pārtraukts un sieviete pirms grūtniecības atvaļinājuma atgriežas darbā un kādu laiku strādā, un šis periods iekrīt noteiktajā vidējās iemaksu algas aprēķināšanas 12 mēnešu periodā, tad vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta no ienākumiem, kurus sieviete guvusi šajā konkrētajā periodā, strādājot pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. No vidējās iemaksu algas aprēķina tiek izslēgtas grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma un pārejošas darba nespējas dienas.

Ja minētajā piemērā sieviete būtu atsākusi strādāt no 2012.gada 15.decembra, bet pārējā 12 mēnešu perioda daļā atradusies grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā vai bērna kopšanas atvaļinājumā, tad vidējo iemaksu algu aprēķinātu no decembra mēnesī algotā darbā gūtajiem ienākumiem, dalot ar kalendāra dienu skaitu šajā periodā (17 dienām).

Ja sieviete ilgstoši nav strādājusi, jo atradusies grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā vai arī bijis pārejošas darba nespējas periods un iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši visā 12 mēnešu periodā, tādā gadījumā likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 31.pantā ir noteikta cita pabalsta aprēķināšanas kārtība.

Proti, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, to aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī pārejošas darba nespējas perioda, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Tātad, maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, ko sieviete guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Ja arī šajā 32 kalendāra mēnešu periodā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi, tad pabalstu rēķina 70% apmērā no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Aprēķinot pabalstu šogad, vērā ņem 2011.gada vidējo apdrošināšanas iemaksu algu – 384,91 latus. Tas nozīmē, ka 70% no tās ir 269,44 lati.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecāku pabalsts

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai, tāpat kā maternitātes pabalstam, aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu. Minētais periods darba ņēmējam beidzas 2 mēnešus pirms tā mēneša, kurā šis pabalsts pieprasīts. Atšķirībā no maternitātes pabalsta, gadījumos, kad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā, tā nevar būt mazāka par 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (153,96 lati).

Vecāku pabalstu piešķir 70% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Apkopojot visu iepriekš minēto, ja grūtniecības atvaļinājums sekos nepārtrauktam bērna kopšanas atvaļinājumam un sieviete nebūs atsākusi strādāt - vidējo iemaksu algu aprēķinās no ienākumiem, kurus sieviete guvusi, strādājot pirms atvaļinājumiem, kas piešķirti sakarā ar iepriekšējā bērna dzimšanu un kopšanu, ievērojot augstāk minētos nosacījumus.

Savukārt, ja starp abiem atvaļinājumiem sieviete uz kādu laiku būs atgriezusies darbā un strādājusi, iespējams, ka pabalsti tiks aprēķināti no ienākumiem, kuri gūti, strādājot pēc bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšanas.

Jāmin, ka gan maternitātes, gan vecāku izmaksājamo pabalstu apmērus ietekmē valstī noteiktie pabalstu apmēru ierobežojumi – 23,02 lati vienā kalendāra dienā un 50% no tās summas, kas pārsniedz 23,02 latus.

Tā kā situācijas var būt ļoti dažādas, katrs gadījums ir individuāls. Konsultāciju par savām tiesībām un pabalstu aprēķina kārtību var pieprasīt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā vai arī nosūtīt jautājumu, apmeklējot mūsu mājaslapu www.vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas