E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20563
Lasīšanai: 2 minūtes

Vidējās izpeļņas aprēķins nepilna darba laika gadījumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2020
Anna

Labdien! Kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda, ja pirms pusotra mēneša vēl atrados bērna kopšanas atvaļinājumā, pirms tam tika uzkrāts atvaļinājums ar pilnu darba laiku (pilna slodze), bet, atgriežoties darbā, pusotru mēnesi nostrādāju nepilnu darba laiku (pusslodzi)? No kura perioda tiek veidota vidējā izpeļņa? Kā nepilnais darba laiks ietekmē atvaļinājuma naudas aprēķinu/apmēru?

A
atbild:
27. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kā pareizi norādāt savā jautājumā, atvaļinājuma naudas aprēķinam ir piemērojama vidējā izpeļņa.

Izklāstītās situācijas apraksts norāda uz vidējās izpeļņas aprēķināšanu atbilstoši Darba likuma 75. panta sestajai daļai: “Ja darbinieks ir nodarbināts mazāk par sešiem mēnešiem, dienas vai stundas vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par nostrādātajām dienām vai stundām, tās kopsummu dalot attiecīgi ar šajā periodā nostrādāto dienu vai stundu skaitu. Šo noteikumu piemēro arī tad, ja darbinieks ir nodarbināts mazāk par sešiem mēnešiem pēc vismaz 12 mēnešu ilgas attaisnotas prombūtnes.

Nepilns darba laiks tieši ietekmē vidējās izpeļņas aprēķinu – vidējā izpeļņa ir mazāka, nekā strādājot pilnu darba laiku, jo mazāka ir gan darba samaksa, gan kopumā nostrādāto darba stundu skaits.

Ja pirms BKA neizmantotais atvaļinājums būtu izmantots uzreiz, nevis nostrādājot pusotru mēnesi ar citiem darba līguma noteikumiem, atvaļinājuma nauda tiktu aprēķināta atbilstoši Darba likuma 75. panta otrajai daļai, proti, piemērojot vidējās izpeļņas aprēķinu par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas