E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20298
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja atvaļinājuma dienas izmantotas avansā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2020
Anna

Labdien! Man ir jautājums par ikgadējā atvaļinājuma dienu skaita aprēķināšanu. Ja iepriekšējos gados, piemēram, 2012., 2015. un 2017. gadā, ir izmantots atvaļinājums avansā (31 diena, 33 un 35 dienas), bet pārējos gados standarta 28 kalendārās dienas, kā pareizi būtu aprēķināt dienu skaitu šogad?
Runa ir par ikgadējo atvaļinājumu, neņemot vērā ne papildu atvaļinājuma dienas, ne bērnu kopšanas atvaļinājumu. Vai iepriekšējos gados izmantotais atvaļinājums virs 28 kalendārajām dienām samazina dienu skaitu, kas pienākas kārtējā darba gadā? Paldies!

A
atbild:
29. jūnijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 149. pants nosaka ikvienam darbiniekam tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu 4 kalendāra nedēļu apmērā. Atvaļinājums darbiniekam ir jāizmanto sava individuālā darba gada laikā. Individuālais darba gads ir viena gada periods, ko skaita no darba līguma noslēgšanas datuma.

Līdz ar to vienmēr ir svarīgs individuālais darba gads, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Ja jūs esat izmantojusi ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu ne tikai par kārtējo individuālo darba gadu, bet aizskārusi jau nākamo individuālo darba gadu, tad atvaļinājuma laika periods, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu var būt īsāks.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas