E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20011
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja CSNg bojāta trešās personas manta, policija jāizsauc obligāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2020
Andris

Krustojumā uz slapja asfalta mašīna saslīdēja un aizķēra apmali un ceļa zīmi. Mašīnai tika sabojāta riepa, tāpēc atstāju mašīnu notikuma vietā un kājām gāju meklēt palīdzību. Vai man bija jāizsauc policija? Vai man var piemērot sodu par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu?

A
atbild:
02. jūnijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Transportlīdzekļa vadītājam vienmēr ir jārīkojas saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) prasībām. Proti, tajos paredzēts: ja noticis ceļu satiksmes negadījums (CSNg), policija obligāti ir jāsauc šādos gadījumos:

  • CSNg iesaistītie vadītāji nevar vienoties un aizpildīt saskaņoto protokolu;
  • CSNg ir iesaistīti vairāk nekā 2 transportlīdzekļi;
  • CSNg ir cietušie vai bojāgājušie;
  • CSNg ir bojāta trešās personas manta (piemēram, ceļa malā stāvošs transportlīdzeklis, ceļa zīme, apmale u. tml.);
  • kāds no avārijas izraisītājiem ir pametis notikuma vietu;
  • transportlīdzekļa bojājumu dēļ tālāk braukt aizliegts.

Atbilstoši CSN 43. punktam transportlīdzekļa vadītājs drīkst atstāt CSNg vietu, neziņojot policijai par negadījumu, tikai tad, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīts viens transportlīdzeklis, nav cietuši cilvēki un nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai.

Transportlīdzekļa vadītāja rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma ir noteikta CSN 5. nodaļas “Transportlīdzekļa vadītāja rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma” 39.–43. punktā.

No jautājuma secināms, ka atbilstoši CSN Jums policija bija jāizsauc uzreiz, jo izraisījāt CSNg, pēc kura tika gan sabojāta trešās personas manta (apmale un ceļa zīme), gan transportlīdzeklim radās tādi bojājumi, kuru dēļ tālāk braukt aizliegts.

Savukārt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.16 panta piektajā daļā par CSNg vietas atstāšanu pēc CSNg, pārkāpjot noteikto kārtību, paredzēta naudas soda uzlikšana:

  • velosipēda un mopēda vadītājam – no 7 līdz 55 eiro;
  • cita transportlīdzekļa vadītājam – no 70 līdz 700 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana uz laiku no 3 mēnešiem līdz 2 gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas.

LV portāls vērš uzmanību, ka 2020. gada 1. jūlijā stāsies spēkā jauns Administratīvās atbildības likums, bet LAPK zaudēs spēku. No minētā datuma sodi par izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem būs noteikti nozares likumā. Proti, sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē turpmāk tiks paredzēti Ceļu satiksmes likumā (CSL).

CSL 63. panta piektajā daļā par CSNg vietas atstāšanu pēc CSNg, pārkāpjot noteikto kārtību, paredzēts piemērot naudas sodu:

  • velosipēda vadītājam – no 2 līdz 11 naudas soda vienībām (10–55 eiro);
  • cita transportlīdzekļa vadītājam (arī mopēda) – no 14 līdz 140 naudas soda vienībām (70–700 eiro) un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz laiku no 3 mēnešiem līdz 2 gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas