E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19914
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Pārdodot atdalītu zemi ar mežu, nodoklis jāmaksā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2020
Normunds

Es no savas mātes mantoju 2/3 nekustamā īpašuma: māju, zemi un divus meža gabalus, kas zemesgrāmatā ierakstīts kā viens īpašums. Savukārt 1/3 no šī īpašuma mantoja manas mirušās māsas meita. Abiem šis ir vienīgais nekustamais īpašums, kurā esmu deklarēts vairāk nekā 4 gadus. Tagad abi vēlamies pārdot vienu meža gabalu, to atdalot no kopējā īpašuma. Vai būs jāmaksā ienākuma nodoklis?

A
atbild:
20. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pārdod no kopējā nekustamā īpašuma atdalītu zemes gabalu, ienākumu no šāda nekustamā īpašuma daļas pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli – 20%. Nodoklis ir starpībai starp pārdošanas un iegādes vērtību.

Atdalītā nekustamā īpašumu iegādes vērtību nosaka proporcionāli, ņemot vērā visa kopējā nekustamā īpašuma iegādes vērtību. Pārdodot atdalītu nekustamo īpašumu, iegādes vērtībā var iekļaut nekustamā īpašuma atdalīšanas izdevumus.

Lai uzzinātu, kā tiks piemērots un aprēķināts nodoklis konkrētajā darījumā, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. Lai sazinātos ar dienestu, var izmantot vairākas iespējas. Ārkārtējās situācijas laikā klātienē VID klientus neapkalpo.

Nodokļa maksāšana ir noteikta likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Likums nosaka arī situācijas, kad zemi un mežu pārdod atsevišķi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas