E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19861
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kriminālatbildība var iestāties no 14 gadu vecuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
ruta

Labdien! Tīnis portāla “Facebook” sarakstē pieaugušai sievietei izteicis seksuāli nepiedienīgus piedāvājumus. Vai par to draud krimināllieta? Vai minētā sieviete var rakstīt policijai iesniegumu un kā pierādījumu iesniegt saraksti, un vai tas var tikt uzskatīts par pierādījumu?

A
atbild:
07. maijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Krimināllikuma (KL) 11. pants paredz, ka pie kriminālatbildības var saukt fizisko personu, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi 14 gadu vecumu. Mazgadīgais, tas ir, persona, kas nav sasniegusi 14 gadu vecumu, pie kriminālatbildības nav saucams.

Līdz ar to, ja jautājumā minētajam tīnim ir 14 gadi, viņu var saukt pie kriminālatbildības, ja viņš ir izdarījis pārkāpumu, par kuru KL ir paredzēta atbildība.

Noziedzīgi nodarījumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību ir noteikti KL XVI nodaļā. Jautājumā aprakstītā situācija īsti neatbilst nevienam minētās nodaļas pantam.

Proti, KL 162. pantsPavešana netiklībā” paredz, ka par 16 gadu vecumu nesasniegušas vai bezpalīdzības stāvoklī esošas personas pavešanu netiklībā, tas ir, par tādas seksuāla rakstura darbības izdarīšanu bez fiziskas saskares ar cietušā ķermeni nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi vai izraisīt dzimuminstinktu cietušajā, ja to izdarījusi pilngadīga persona vai ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz 5 gadiem.

Tāpat arī KL 162.1 pantsPamudināšana iesaistīties seksuālās darbībās” paredz, ka par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās vai šādas personas pamudināšanu tikties ar mērķi izdarīt seksuālas darbības vai stāties dzimumattiecībās, izmantojot informācijas vai komunikācijas tehnoloģijas vai citu saziņas veidu, ja to izdarījusi pilngadīga persona, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 4 gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz 5 gadiem.

Līdz ar to secināms, ka tīni, ja arī viņam ir 14 gadi, pēc šiem minētajiem pantiem nevar saukt pie kriminālatbildības, ņemot vērā, ka nepiedienīgi piedāvājumi izteikti pieaugušai personai, nevis 16 gadu nesasniegušai personai vai bezpalīdzības stāvoklī esošai personai.

Protams, nevajadzētu rasties situācijai, kad tīnis izsaka nepiedienīgus un seksuālus piedāvājumus pieaugušai personai. Jautājumā minētajai sievietei ir tiesības vērsties policijā, ja viņa uzskata, ka pret viņu izdarīts noziegums. Arī sarakste šajā gadījumā būs pierādījums, lai pārbaudītu iesniegumā norādītās informācijas patiesumu. Kā jau tika minēts, policija nespēs uzsākt kriminālprocesu, taču uz iesniegumu tai būs jāreaģē. Tādā gadījumā pastāv iespēja, ka tiks vērtēta gan pusaudža uzvedība, gan vecāku atbildība, tiks iesaistīti pašvaldības sociālie dienesti, psihologi u. tml.

Vēršam uzmanību: ja jautājumā minētās darbības tīnis būtu izdarījis pret 16 gadu nesasniegušu personu, iestātos kriminālatbildība, par kuru varētu tikt piemērots reāls cietumsods.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas