E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19799
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja ugunsgrēka dēļ pārtraukta elektrības piegāde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2020
Edžus

Vai par ugunsgrēkā zaudētas elektrības atjaunošanu ir jāmaksā pašiem, vai arī to veic pats “Sadales tīkls”?

A
atbild:
22. aprīlī, 2020
AS "Sadales tīkls"
Tatjana Smirnova, preses sekretāre

Ja izcēlies ugunsgrēks, elektroenerģijas piegādi īpašumam AS “Sadales tīkls” nekavējoties atslēdz uz elektrotīkla piederības robežas pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vai klienta pieprasījuma. Ja pēc ugunsgrēka likvidēšanas klients vēlas atjaunot elektroenerģijas piegādi objektam, AS “Sadales tīkls” darbinieks veiks elektroenerģijas komercuzskaites pārbaudi un nepieciešamības gadījumā sastādīs aktu (priekšrakstu), kurā norādīs veicamos darbus, lai īpašumā droši (līdz elektroenerģijas skaitītājam vai elektrotīkla piederības robežai) varētu atjaunot elektroapgādi. 

Ja ugunsgrēkā ir bojāts ēkas iekšējais elektrotīkls (pēc elektroenerģijas skaitītāja), piemēram, bojāta elektroinstalācija telpās, bet skaitītāja uzstādīšanas vieta nav bojāta, tad elektroapgāde īpašumam tiek atjaunota pēc tam, kad klienta izvēlēts sertificēts elektrospeciālists vai namu apsaimniekotāja elektriķis ir atjaunojis elektroinstalāciju, veicis izolācijas pretestības mērījumus, kā arī sastādījis izolācijas pretestības protokolu, kurā sniedzis slēdzienu, ka objekta elektroinstalācijas izolācijas pretestība atbilst tehniskajām prasībām un to var pieslēgt spriegumam. Visus dokumentus klients ātri un ērti var iesniegt elektroniski portālā www.e-st.lv vai nodot klātienē AS “Sadales tīkls” darbiniekam, kurš veiks elektroenerģijas piegādes atjaunošanu.

Atgādinām, ka klients ir atbildīgs par savu elektroiekārtu un elektroietaišu pieslēgšanu, tehnisko stāvokli un kvalificētu apkalpošanu atbilstoši normatīvajiem aktiem. Klienta izmaksas veidos samaksa speciālistam par elektroinstalācijas atjaunošanu un izolācijas pretestības mērījumu veikšanu.

Ja ugunsgrēks izraisījis plašus elektroinstalācijas bojājumus un tehniski elektroapgādi atjaunot nav iespējams, piemēram, māja nodegusi pilnībā, nodedzis jumts u. tml., bet elektroapgāde ir nepieciešama, piemēram, ēkas atjaunošanas darbu veikšanai, tad klientam ir jāvēršas ar lūgumu AS “Sadales tīkls” izsniegt tehniskos noteikumus jaunas elektroapgādes sadalnes izbūvei, kas klientam jāveic par saviem līdzekļiem, izvēloties sertificētu elektrospeciālistu. Klienta pārziņā ir arī kabeļa izbūve no uzskaites sadalnes līdz plānotajai pieslēguma vietai.

Savukārt gadījumos, kad objektā elektroapgādi atjaunot nav iespējams, jo tam nepieciešama AS “Sadales tīkls” elektroapgādes infrastruktūras atjaunošana, AS “Sadales tīkls” līdz elektrotīkla piederības robežai veiks savā piederībā esošās infrastruktūras atjaunošanu (uzskaites sadalnes izbūvi), savukārt klienta pārziņā ir kabeļa izbūve no uzskaites sadalnes līdz plānotajai pieslēguma vietai.

Pēc ugunsgrēka konkrētā lasītāja īpašumā elektroapgādes pieslēgumu tajā pašā vietā atjaunot nav iespējams, tādēļ klients 15. aprīlī ir informēts, ka AS “Sadales tīkls” pie gaisvadu elektrolīnijas balsta izbūvēs jaunu elektroapgādes sadalni, bet klientam, piesaistot sertificētu speciālistu, jāveic kabeļa izbūve no plānotās pieslēguma vietas līdz elektroapgādes sadalnei. Pēc darbu veikšanas AS “Sadales tīkls” atjaunos īpašumam elektroapgādi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas