E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19688
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Par nekustamā īpašuma apsaimniekošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2020
Natālija Ābola

Labdien! Vai zemes īpašniekam ir pienākums apgaismot zemesgabalu pie daudzdzīvokļu mājas, kā arī labiekārtot bruģētu taciņu? Nesen viena vecāka gājuma kaimiņiene salauza roku, tumšajā laikā ejot pa neremontētu celiņu.

A
atbild:
19. martā, 2020
Olga Lauva
juriste

Tā kā no saņemtā jautājuma nav skaidrs, vai uz īpašnieka zemesgabala atrodas daudzdzīvokļu māja vai konkrētais īpašnieka zemesgabals robežojas ar daudzdzīvokļu māju, nav iespējams sniegt konkrētu atbildi.

Ja uz nekustamā īpašuma īpašnieka zemesgabala atrodas daudzdzīvokļu māja, tad savstarpējās civiltiesiskās attiecības (daudzdzīvokļu mājas īpašnieku un zemes īpašnieka tiesības un pienākumus) parasti regulē civiltiesisks līgums, piemēram, nomas līgums, kurā paredz līguma punktus par zemesgabala kopšanu un apsaimniekošanu, kā arī atbildību par saistību neizpildi.

Savukārt, ja nekustamā īpašnieka zemesgabals robežojas ar daudzdzīvokļu māju un tās zemesgabalu, kas pieder trešajai personai, tad zemesgabala īpašniekam nav pienākumu pret trešo personu, arī pienākuma veikt remontu vai citus apsaimniekošanas darbus.

Katra pašvaldība izdod savus saistošos noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā kopjama konkrētās pašvaldības teritorija un uzturamas tajā esošās būves. Tā, piemēram, Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijā ir spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi”.

Rīgas pašvaldības teritorijā darbību, kas nodrošinātu Rīgas pilsētas ielu, laukumu, parku un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju ārējā apgaismojuma tīklu ierīkošanu, ekspluatāciju, remontu un materiāli tehniskās bāzes atjaunošanu, veic Rīgas pašvaldības aģentūra “Rīgas gaisma” (turpmāk – aģentūra). Saskaņā ar aģentūras nolikumu tās funkcija ir pārvaldīt un apsaimniekot Rīgas pilsētas ielu, laukumu, parku un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju ārējās apgaismošanas ietaises un to vajadzībām ierīkotos elektriskos tīklus kopā ar to automātiskās vadības ierīcēm, kā arī veikt nepieciešamos remonta un rekonstrukcijas darbus, tai skaitā izstrādāt Rīgas pilsētas ielu, laukumu, parku un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju ārējā apgaismojuma apsaimniekošanas, rekonstrukcijas un izbūves programmu, veikt šīs programmas un ar to saistīto projektu realizāciju.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Rīgas pašvaldībā ar atbilstošu iesniegumu persona var vērsties Rīgas pašvaldības aģentūrā “Rīgas gaisma” jautājumā par zemesgabala apgaismošanu pie daudzdzīvokļu mājas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas