E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19636
Lasīšanai: 3 minūtes

Algas lapiņā norādītā informācija jāizskaidro darba devējam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2020
Jānis

Es katru dienu strādāju dzīvībai bīstamu darbu, jo jāstrādā uz augstu paceltiem elektrokāra ragiem, uz kuriem novietota plastmasas palete. Tādā veidā no plaukta jāņem ārā siers. Priekšniecība sāk prasīt vēl riskantākus pasākumus, jo grib, lai tur, augšā, uz siera līmēju uzlīmes. Radās domstarpības. Kad jautāju, kas būs, ja kāds nokritīs, atbildi nesaņēmu. Sakarā ar iepriekšminēto mana darbavieta sāk man riebt attiecībā uz darba algu. Vakar saņēmu algas lapiņu, kurā ir norādīta alga (881 eiro), bet ieturēti 529,29 eiro. Par ko? Darba devējs nedrīkst ieturēt naudu. Parādās, ka bijis avanss 70 eiro. Jābūt 282 eiro, bet ir tikai 212 eiro. Ir noņemti vēl 70 eiro. Vērsos Darba inspekcijā, bet viņi manu vēstuli vienkārši pārsūtīja darba devējam. Atbildes nav. Ko man darīt tālāk? Šobrīd esmu mājās, man ir izsniegta slimības lapa, jo darbā traumēju muguru. Lūdzu, palīdziet man. Paldies!

A
atbild:
24. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu jautājumā sniegtā informācija nav pietiekama, lai vērtētu situāciju no tiesiskā aspekta un sniegtu Jums padomus turpmākajai rīcībai. Tam ir nepieciešami Jūsu darba līguma, amata apraksta noteikumi, kā arī citu dokumentu informācija, piemēram, algas lapiņas informācija. Algas lapiņā sniegtā informācija darba devējam ir jāizskaidro, ja darbinieks nespēj pats to saprast.

Valsts darba inspekcijas (VDI) nosūtītā vēstule Jūsu darba devējam ir darba tiesības kontrolējošās atbildīgās valsts iestādes procesuālā rīcība situācijas noskaidrošanai. Proti, inspekcija nosūta prasījumu darba devējam rakstveidā sniegt paskaidrojumus sakarā ar Jūsu iesniegumā minēto, lai izlemtu par savām turpmākajām darbībām.

Ja darbnespējas lapa Jums ir izsniegta sakarā ar darbā gūtu traumu, tad par to darba devējs bija nekavējoties jāinformē. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 950 “Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība” 22. punktu nelaimes gadījuma izmeklēšanu uzsāk nekavējoties pēc cietušā rakstiska iesnieguma iesniegšanas darba devējam vai Valsts darba inspekcijai vai citas informācijas saņemšanas, kas liecina par notikušo nelaimes gadījumu.

Slimības pabalsts šādā situācijā tiek izmaksāts līdz dienai, kad sāk izmaksāt atlīdzību par darbspēju zaudējumu.

Jums var ieteikt ar darba devēju visus problēmjautājumus pārrunāt. Ja neizdodas rast savstarpēju vienošanos, tad ar dokumentiem vērsties pie jurista, kas konsultē darba tiesībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas