E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19580
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Par darbinieka bērna kopšanas atvaļinājuma izmaiņām darba devējs ziņo VID

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2020
Anna

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, bet man ir nepieciešams izstrādāt vienu projektu. Tā kā darba devējam (SIA) šobrīd neviens, izņemot mani, šo darbu nevar izpildīt, vajadzēs pastrādāt vienu kalendāro mēnesi. Kādi ziņu kodi ir jāsniedz, un vai ir jāraksta iesniegums par BKA pārtraukšanu un atkārtoto uzsākšanu, lai šo vienu mēnesi saņemtu 30% no vecāku pabalsta un saglabātu vecāku pabalstu pilnā apmērā pēc projekta nodošanas?

A
atbild:
12. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja atsāksiet strādāt, darba devējs pārtrauks bērna kopšanas atvaļinājumu ar dienu, kad atsāksiet strādāt, un atkal piešķirs atvaļinājumu no jauna, kad vēlēsieties un varēsiet atkal doties bērna kopšanas atvaļinājumā.     

Par šīm izmaiņām darba devējs sniegs ziņas Valsts ieņēmumu dienestam, paziņojot datumu, ar kuru darbinieks atsāk strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un ar kuru datumu atvaļinājums atkal tiek piešķirts.

Ar dienu, kad atsāksiet strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā.

Ne jau darba ņēmējam ir jāzina ziņu kodi, jo ziņojumu iesniedz darba devējs.

Ziņu kodi ir Ministru kabineta noteikumos Nr. 827 par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli: 1. pielikumā “Ziņas par darba ņēmējiem”.

Ziņu kods 40 – datums, ar kuru darba ņēmējam ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Ziņu kods 41 – datums, kurā darba ņēmējs ir sācis darbu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Darba likuma 156. panta piektā daļa noteic, ka bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos.

Bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšanai ir jāraksta iesniegums darba devējam. Taču nav arī aizliegts sazināties ar darba devēju pa e-pastu vai telefonu.

Vecāku pabalstu piešķir un pārskata Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz konkrētiem sociāli apdrošinātās personas datiem. Tāpēc par pabalsta maksājumiem jāuzzina Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas