E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19515
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai novadu reforma ietekmēs zemes lietošanas tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2020
Valda

Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā (pagasta centrā). Atbilstoši likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos” 7. pantam pagastam ar zemes komisijas lēmumu 2008. gadā zeme tika piešķirta personīgo palīgsaimniecību vajadzībām, jo dzīvokļu īrniekiem zemi lietošanā nepiešķīra. Vai šis lēmums pēc novadu reformas vairs nav spēkā, ja tagad novadā vairs nav personīgo palīgsaimniecību, nepiemēro MK 350. noteikumu 29.2. punktu, nomas maksu nosaka pēc sertificēta vērtētāja novērtēšanas un zeme netiek saglabāta centra iedzīvotāju vajadzībām?

A
atbild:
26. martā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Ja zeme lietošanā personiskās palīgsaimniecības uzturēšanai tika piešķirta likumā noteiktajā kārtībā un zemes lietošanas tiesības nav izbeigušās, tad pašvaldību administratīvā reforma pati par sevi nevar ietekmēt šādas zemes lietošanas tiesības. Jautājumā norādītā zemes vienība šobrīd būtu uzskatāma par neapbūvētu zemesgabalu, kuru iznomā personiskās palīgsaimniecības vajadzībām, nomas maksu nosakot 5% apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības.

Pamats: Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25. pants, Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” 29.2. un 30.2. apakšpunkts. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 55 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas