E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19491
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Patvaļīgai būvniecībai nav noilguma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2020
Roberts

Labdien! 2007. gadā renovēju dzīvokli. Tika nolīgta firma, kas uzņēmās visus darbus un arī nokārtoja būvatļauju un projektu. Viss tika izremontēts, tika ielikti arī PVC, bet, kā izrādās, tiem bija vajadzīgs atsevišķs projekts. Kad 2007. gadā dzīvokli nodeva ekspluatācijā, būvvalde to pieņēma un neteica, ka ir bojāta fasāde. 2018. gadā būvvalde apsekoja mājas tehnisko stāvokli, un būvvaldes vērtējumā nebija neviena vārda par bojātu fasādi. Kaimiņš uzrakstīja iesniegumu, ka ir bojāta fasāde, un būvvalde tagad liek mainīt logus no PVC uz koka logiem, jo ēka atrodas vēsturiskajā zonā. Būvvalde raksta savā atzinumā, ka ir iestājies noilgums, bet otrā teikumā apgalvo, ka ir jāatjauno fasāde (tas nozīmē logu maiņu no PVC uz koka). Vai renovācijas darbiem ir noilgums, uz kura pamata es varu balstīties, lai man nav jāmaina logi? Paldies!

A
atbild:
16. martā, 2020
Rīgas pilsētas būvvalde
Kristīne Bašķere, Vadītāja biroja galvenā speciāliste

Kad objekts tiek nodots ekspluatācijā, būvinspektors pārbauda tā atbilstību projektam, un, iespējams, šajā situācijā projekts neparedzēja logu nomaiņu, tādēļ inspektors, pieņemot dzīvokli ekspluatācijā, pieņēma tikai pārbūvi un uz logiem nemaz neskatījās.

Būvvalde vērš uzmanību, ka ir jānodala administratīvais process, ko regulē Administratīvā procesa likums, un administratīvā pārkāpuma process, kas tiek regulēts saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Administratīvās lietas izskatīšanas mērķis ir būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpuma novēršana, proti, patvaļīgās būvniecības radīto seku novēršana. Savukārt administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas ietvaros tiek lemts par personas sodīšanu par tādu darbību, par kuru paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Noilgumu administratīvajā pārkāpuma lietā regulē Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 37. panta pirmā daļa, nosakot, ka lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā var uzsākt ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Savukārt administratīvajā procesā, ko regulē Administratīvā procesa likums, nav paredzēts noilgums. Tādējādi neatkarīgi no tā, kāds laiks ir pagājis no patvaļīgās būvniecības veikšanas dienas, būvvaldei ir tiesības pieņemt lēmumu administratīvajā lietā un nekustamā īpašuma īpašniekam ir pienākums novērst patvaļīgās būvniecības radītās sekas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas