E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19435
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
8
8

Vai uz bērnudārzu drīkst nest saldumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2020
Kristīne

Labdien! Vai tiešām bērnudārzos vecāki vairs nedrīkst nest nekādus cienastus bērniem uz dzimšanas dienām, piemēram, cepumus vai konfektes? Meitas dārziņā tas ir kategoriski aizliegts, pamatojot ar stingriem noteikumiem likumos. Likumos nekur nevaru atrast šādu pamatojumu.

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijā izglītības iestādēm ir jāievēro stingras prasības attiecībā uz bērnu uzturu un uzturvērtībām. Pirmsskolas izglītības iestādēm ir saistoši Ministru kabineta noteikumi Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”.

Atbilstoši tiem bērnudārzos ir jāgādā, ka tiek nodrošināts pasniegšanas dienā svaigi pagatavots ēdiens no dabīgiem pārtikas produktiem. Šo noteikumu izpratnē dabīgi pārtikas produkti ir neapstrādāti pārtikas produkti (piemēram, gaļa, zivis, olas, graudaugi, augļi, dārzeņi, kartupeļi), kas nav ģenētiski modificēti, nesatur ģenētiski modificētus organismus un nesastāv no tiem. Uzturā papildus iekļauj arī apstrādātus un pārstrādātus pārtikas produktus (piemēram, maizi, jogurtu, sieru, gaļas produktus), kas nesatur ģenētiski modificētus organismus, nesastāv no tiem un nav no tiem ražoti, kam nav pievienoti šādi aromatizētāji (izņemot vanilīnu un dabīgos aromatizētājus) un pārtikas piedevas: krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus (izņemot etiķskābi (etiķi), sēra dioksīdu – sulfītus, citronskābi, pienskābi, askorbīnskābi, ābolskābi) un saldinātājus.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu pirmsskolas izglītības programmas īstenojošajās izglītības iestādēs. Ja bērnudārza grupu apmeklē ap 20 bērnu, kuri katrs savā dzimšanas dienā un vārda dienā atnes dažādus našķus un saldumus, mērķi nav iespējams sasniegt.

Turklāt noteikumu 1. pielikumā “Uztura normas pirmsskolas izglītības programmas īstenojošo izglītības iestāžu izglītojamiem” ir 17. punkts, kurā teikts: “Ja izglītojamam ir ārsta apstiprināta diagnoze (piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija vai nepanesība), kuras dēļ nepieciešama uztura korekcija, izglītojamam tiek nodrošināta enerģētiskās vērtības un uzturvielu normām atbilstoša ēdināšana saskaņā ar ārstniecības personas rakstiskiem norādījumiem.”

Ja bērni paši regulāri uz izglītības iestādi nes dažādus našķus, nodrošināt šo noteikumu ievērošanu, arī kontrolēt, ka sarūpētos gardumus neapēd tie bērni, kuri to nedrīkst medicīnisku iemeslu dēļ, varētu būt sarežģīti. Līdz ar to bērnudārza vadības vēlme ierobežot šādu našķu nešanu ir saprotama un pamatota. Turklāt, kā liecina LV portālam iesūtīti jautājumi, arī daļa vecāku nebūt nav sajūsmā par šādām tradīcijām.

Šādas prasības ieteicams pārrunāt vecāku sapulcēs ar bērnudārza vadību, lai meklētu alternatīvas veselīgas dzimšanas dienu atzīmēšanas iespējas, piemēram, sarūpējot svaigus augļus.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas