E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19294
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Atlīdzības līmeņi valsts pārvaldē nodarbinātajiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Nodarbinātais

Labdien! Strādāju Valsts zemes dienestā par arhīvistu. Pēc darbinieka darba novērtēšanas ar rezultātu “ļoti labi” darba devējs ar 06.02.2020. atsūtīja vienošanos pie darba līguma, kurā piešķīra 3. kategoriju, bet nemainīja darba algu. Ja 2. kategorija tiek nomainīta ar 3. kategoriju, vai Valsts zemes dienests ir tiesīgs atstāt darba algu 1. kategorijas apmērā: 525 EUR (bruto) menesī?
Darba līgumā norādīts: amatu saime, apakšsaime, amata kategorija noteikta: 18.1. Informācijas apkopošana un analīze: Arhīvu pakalpojumi un 7. mēnešalgas grupa. Stājoties amatā, amata aprakstā profesionālā kvalifikācija ir noteikta: augstākā izglītība. Mēnešalgas diapazons arhīvistam mājaslapā www.vzd.gov.lv ir noteikts no 525 līdz 620 eiro (bruto). Kā valsts iestāde var tik patvaļīgi rīkoties? Nav dokumenta, kurā būtu strikti noteikts, ka 1. kategorija saņem tik un tik, 2. kategorija saņem tik un tik, 3. kategorija saņem tik un tik, kā tas ir visās valsts iestādēs, piemēram, VID, NVA, domē, utt. Darba ņēmējam, uzsākot darba attiecības, jābūt noteiktai skaidrībai par to, kādu darba algu viņš saņems, uz ko tiekties, sasniedzot pašus augstākos rādītājus: 3. kategoriju. Šajā situācijā darba ņēmējs ir sasniedzis 3. kategoriju ar 1. kategorijas algas līmeni.
Kur varu sūdzēties par Valsts zemes dienesta nelikumībām? Ģenerāldirektore jau ir atstādināta no amata.
Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2020
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Atlīdzības likums nosaka vienotu pieeju atlīdzības noteikšanā vienāda līmeņa (pēc darba rakstura un atbildības pakāpes) darbiniekiem. Tas nozīmē, ka tiek izmantoti vienoti kritēriji mēnešalgas noteikšanai: amata mēnešalgu grupa un amatpersonas (darbinieka) kategorija. Ņemot vērā to, ka Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumi Nr. 66 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību” nosaka tikai katras mēnešalgu grupas maksimālās mēnešalgas, tad katras institūcijas vadītājs ir atbildīgs par taisnīgu un vienlīdzīgu mēnešalgu noteikšanu iestādē, nodrošinot to, ka, pastāvot vienādiem nosacījumiem (līdzvērtīgam darbam), darbiniekiem ar vienādu mēnešalgu grupu un kategoriju tiek noteikta līdzīga darba samaksa.

Saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 46. panta pirmo daļu budžeta finansētu institūciju vadītāji ir atbildīgi par budžeta līdzekļu efektīvu un ekonomisku izlietošanu atbilstoši paredzētajiem mērķiem. Katras iestādes vadītājam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums noteikt visiem darbiniekiem saprotamu un skaidru personālvadības politiku, arī darba samaksas politiku, savā iestādē.

Ņemot vērā, ka Valsts zemes dienests ir Tieslietu ministrijas padotības iestāde, Jums būtu jāvēršas Tieslietu ministrijā.   

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas