E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19270
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kompensācija pienākas par visiem neizmantotajiem atvaļinājumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2020
Līga

Labdien! Strādāju uzņēmumā kopš 1993. gada. Plānoju izbeigt darba tiesiskās attiecības. Jautājums par atvaļinājuma kompensācijām. Darba likums paredz izmaksāt kompensāciju par visu neizmantoto atvaļinājumu, izbeidzot darba tiesiskās attiecības. Deviņdesmitajos gados atvaļinājumā neesmu gājusi vispār. Bet deviņdesmitajos gados Darba likuma vēl nebija. Vai darba devējam jāizmaksā kompensācija arī par deviņdesmitajiem gadiem? Vai šādām izmaksām ir kāds noilgums? Arī 2000.–2015. gadā atvaļinājumu pilnībā neesmu izmantojusi, bet šajos gados likums arī neparedzēja kompensēt naudā neizmantoto atvaļinājumu, izbeidzot darba tiesiskās attiecības. No kura gada varu saņemt kompensāciju par neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu? Un vai varu prasīt darba devējam izmantot ikgadējo atvaļinājumu par iepriekšējiem gadiem, kuru neesmu izmantojusi? Piemēram, par 2011. gadu? Paldies!

A
atbild:
19. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. panta piektās daļas norma par neizmantotā atvaļinājuma kompensēšanu naudā, darba attiecības izbeidzot, attiecas uz visu neizmantoto atvaļinājumu periodu no darba attiecību sākuma konkrētajā uzņēmumā. Tas izriet no Augstākās tiesas 06.02.2019. sprieduma Nr. SKC-340/2019 (C30411017).

Tas nozīmē – netiek ņemts vērā apstāklis, ka 90. gados Darba likums nebija spēkā. Darba devēja pienākums būs aprēķināt un izmaksāt atbilstši Jūsu pašreizējai vidējai izpeļņai neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visu darba attiecību periodu, kad atvaļinājuma netika izmaksāts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas