E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19248
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Samaksa par virsstundām – ne mazāka par tiesību aktos noteikto

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Arturs

Labdien! Lasīju par darba samaksu brīvdienās un svētku dienās. Par summēto darba samaksu: stundām un akordalgām. Esmu ilgstoši strādājis faktiski bez brīvdienām. Ja mēnesī ir 21 darba diena, tad man ir 26 darba dienas (brīvas ir tikai sestdienas, pārējās jāstrādā), tā nu ir sanācis. Bet man ir akordalga: samaksa par gabaldarbu. Priekšnieks teica, ka par tām brīvdienām, ko strādāju, var maksāt vidēju tarifu un tie ir 18 eiro par dienu. Bet man diena ir no 50 līdz 100 eiro un pat vairāk. Pēc likuma jābūt vismaz 50℅ piemaksai. Vai ir iespējams, ka uzņēmumam šajā situācijā ir savi noteikumi?

A
atbild:
24. februārī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

No Jūsu sniegtās informācijas nav saprotams, kāds darba laiks Jums ir nolīgts: normālais vai nepilnais. Tāpat arī nav skaidrs, kādā nozarē Jūs strādājat.

Neskatoties uz to, ka Jums nolīgta akorda darba samaksa, darba devējam darba līgumā jānorāda nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks, kura ietvaros Jūs veicat darba pienākumus.

Darba likuma 131. panta pirmā daļa noteic, ka darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks: 40 stundas. Dienas darba laiks Darba likuma izpratnē ir darba laiks diennakts periodā. No minētajām tiesību normām izriet, ka normālais darba laiks ir 8 stundas diennakts periodā vai 40 stundas nedēļā.

Virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika.

Saskaņā ar Darba likuma 136. panta devīto daļu vienlaikus ar vienošanos par virsstundu darbu vai norīkošanu to veikt darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību. Ja darbinieks un darba devējs nevienojas par piemaksas aizstāšanu ar apmaksātu atpūtas dienu (stundām, kas atbilst nostrādātajām virsstundām), tad darba devējam ir pienākums izmaksāt Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteikto piemaksu: ja nolīgta akorda alga – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Turklāt saskaņā ar Būvniecības nozares ģenerālvienošanās (turpmāk – ģenerālvienošanās), kas stājās spēkā no 2019. gada 3. novembra, 2.3. apakšpunktu būvniecībā nodarbinātajiem piemaksa par virsstundu darbu, ja nolīgta akorda alga, tiek noteikta ne mazāk kā 50% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Saskaņā ar ģenerālvienošanās 2.1. apakšpunktu būvniecībā nodarbinātajiem minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros ir 780 eiro. Atbilstoši ģenerālvienošanās nobeiguma noteikumu 4.2. apakšpunktam darba devējs 6 mēnešus no ģenerālvienošanās spēkā stāšanās dienas ir tiesīgs būvniecībā nodarbinātajiem 2.1. punktā minēto minimālo mēneša darba algu normālā darba laika ietvaros noteikt 650 eiro un 2.2. punktā minēto minimālo stundas tarifa likmi noteikt 3,89 eiro. Piemērojot šajā punktā noteikto minimālo darba algu un stundas tarifa likmi, 2.5. punkta pirmajā teikumā noteiktais summētā darba laika pārskata periods būvniecībā nodarbinātajiem ir 3 mēneši.

Darba devējs nav tiesīgs izmaksāt mazāku piemaksu, nekā nosaka normatīvie akti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas