E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19183
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu, ja slimots ilgi un strādāts neilgi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Dūda

Labdien! Darba līgums man nosaka summēto darba laiku (darba līgumā ir minēta stundas tarifa likme, kas izriet no līgumā minētās mēneša amata algas), un darba devējs ar rīkojumu ir noteicis man 8 stundu darba dienu 5 dienas nedēļā, tātad parastais klasiskais darba laiks. Kā jāaprēķina atvaļinājuma nauda 14 dienām, ja pēdējos 6 mēnešus, par kuriem aprēķināma vidējās izpeļņas un attiecīgi atvaļinājuma nauda, biju slima un esmu nostrādājusi tikai 37 darba dienas? Paldies!

A
atbild:
10. februārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma nauda vienmēr tiek aprēķināta pēc vidējās izpeļņas. Klasiskā situācijā, kad darbinieks ir strādājis nepārtraukti, aprēķinam izmanto datus par pēdējiem 6 kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. To nosaka Darba likuma 75. pants.

Ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā vispār nav strādāts un vispār nav izmaksāta darba samaksa, tad vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma.

Jūsu gadījumā šī likumā noteiktā norma netiek piemērota, jo pēdējo 6 mēnešu laikā ir nostrādātas 37 darba dienas. Tādējādi Jūsu gadījumā vidējo izpeļņu rēķina no reāli nostrādātā laika 6 mēnešu periodā.

Ja aprēķinātā mēneša vidējā izpeļņa par darbu normāla darba laika ietvaros ir mazāka nekā pašreizējā minimālā mēneša darba alga, mēneša vidējā izpeļņa izmaksājama pašreizējās minimālās mēneša darba algas apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas