E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19150
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Termiņš prasības celšanai tiesā, ja piemērota pagaidu aizsardzība pret vardarbību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2020
Gunārs

Labdien! Man ir piemērota pagaidu aizsardzība pret vardarbību. Kurzemes rajona tiesas nolēmums stājās spēkā 2019. gada 16. decembrī. Tika piemēroti Civilprocesa likuma 250.47 pantā ietvertie līdzekļi. Taču 250.58 pantā ir teikts: “(7) Apmierinot pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas, tiesa vai tiesnesis nosaka prasītājam termiņu prasības pieteikuma iesniegšanai tiesā, ne ilgāku par vienu gadu, bet, nosakot pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļus, kas minēti šā likuma 250.47 panta pirmās daļas 1. un 2. punktā, atbildētājam, kas pastāvīgi dzīvo mājoklī kopā ar prasītāju, – ne ilgāku par 30 dienām.” Taču tiesnesis uzskata, ka tas uz mani neattiecas. Ko darīt?

A
atbild:
28. aprīlī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

No jautājuma nav secināms, ka būtu pārkāpti Civilprocesa likuma 250.58 panta 7. daļas noteikumi.

Kaut arī esat minējis, ka tika piemēroti 250.47 pantā ietvertie līdzekļi, tomēr neesat norādījis, kuri šajā pantā ietvertie līdzekļi jums tikuši piemēroti.

Kā pašā jautājumā, citējot 250.58 panta 7. daļas noteikumus, esat pareizi norādījis, 30 dienu termiņš ir jānosaka tikai tad, ja ir piemēroti nevis jebkuri 250.47 pantā norādītie pagaidu aizsardzības līdzekļi, bet gan tieši pirmās daļas pirmajā un otrajā punktā minētie pagaidu aizsardzības līdzekļi. Apstāklis, ka piemēroti pārējie 250.47 panta pirmās daļas pagaidu aizsardzības līdzekļi, nenozīmē, ka piemērojams 30 dienu termiņš.

No jautājumā minētajiem apstākļiem neizriet, ka tiesa varētu būtu kļūdaini piemērojusi kādu tiesību normu. Ja nepiekritāt tiesas spriedumam, varējāt to pārsūdzēt likumā noteiktajā termiņā. Diemžēl, raugoties uz jautājuma daļu “tiesas nolēmums stājās spēkā 2019. gada 16. decembrī”, var secināt, ka brīdī, kad vērsāties pie LV portāla ar jautājumu, sūdzības termiņš jau bija nokavēts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas