E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19139
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
9
9

Vai var būt ierobežots laiks kompensējamo zāļu izrakstīšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2020
Aleksandra

Labdien! Manam tēvam – pensionāram – ir noteikta diagnoze, kura saistīta ar sirds slimību un kuras ārstēšanai (t. i., dzīvības uzturēšanai) ārsts, proti, ārstējošais kardiologs, nozīmēja terapijā pastāvīgi lietot “Ranolazinum” (“Ranexa”). Zāles ģimenes ārsts izrakstīja, pamatojoties uz kompensējamo zāļu sarakstu, t. i., piemērojot paredzēto atlaidi, bet tikai 6 mēnešus. Pēc tam ģimenes ārsts informēja, ka valsts kompensē medikamentu tikai 6 mēnešus, līdz ar to vairāk ģimenes ārstam nav tiesību izrakstīt zāles ar valsts piemēroto atlaidi un tās pacientam būs jāiegādājas par pilnu cenu. Kardiologs medikamentu nozīmēja lietot pastāvīgi, ģimenes ārstam ir iesniegts kardiologa izraksts. Vai tiešām ģimenes ārsts var atteikt piemērot kompensējamo medikamentu, atsaucoties uz 6 mēnešu terapiju, un turpmāk izrakstīt nepieciešamās zāles par pilnu cenu?

A
atbild:
24. janvārī, 2020
Nacionālais veselības dienests
Anna Karolīna Šaule, sabiedrisko attiecību speciāliste

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles “Ranolazinum” tiek apmaksātas pacientiem ar diagnozi –  stenokardija. No šī gada 1. janvāra šo zāļu izrakstīšanai ir noteikti izrakstīšanas ierobežojumi – to izrakstīšana ir kardiologa kompetencē (terapiju pirmo reizi nozīmē ārsts speciālists, bet pēc tam var turpināt izrakstīt ģimenes ārsts). Tās var izrakstīt pacientiem, kuri terapiju uzsākuši līdz pagājušā gada 31. decembrim, ārstēšanas kursa pabeigšanai ne ilgāk par 6 mēnešiem.

Tas nozīmē, ka ārsts speciālists vai ģimenes ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, zāles “Ranolazinum” drīkst izrakstīt 6 mēnešu kursam tikai tiem pacientiem, kuri terapiju uzsākuši pagājušajā gadā. Ja pacientam terapija ir jālieto ilgāk, tad zāles jāiegādājas par saviem līdzekļiem.

Nacionālais veselības dienests norāda, ka kompensējamo zāļu sarakstā stenokardijas ārstēšanai pieejami arī citi medikamenti, tādēļ aicinām pacientu ar ārstu pārrunāt citas terapijas nodrošināšanas iespējas.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas