E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19061
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemnieku saimniecības juridiskā adrese

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2020
Kaspars

Nejauši uzzināju, ka manā lauku īpašumā iepriekšējais īpašnieks tika reģistrējis zemnieku saimniecību. Iepriekšējais lauku īpašuma īpašnieks un zemnieku saimniecības reģistrētājs ir miris. Zemnieku saimniecība dabā nepastāv: nav ne zemes, ne ēku, ne inventāra, ne cilvēku, ir tikai zemnieku saimniecības nosaukums Uzņēmumu reģistrā. Uzņēmumu reģistra atbildīgā persona e-pasta sarakstē atbild, ka atbilstoši Latvijas likumdošanai Uzņēmumu reģistrs nav tiesīgs ne likvidēt šo zemnieku saimniecību, ne noņemt šīs zemnieku saimniecības juridisko adresi no mana īpašuma. Pie kā man vērsties ar lūgumu noņemt dabā neesošas zemnieku saimniecības juridisko adresi no mana īpašuma?

A
atbild:
16. janvārī, 2020

Saskaņā ar likuma “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 8. pantu individuālais (ģimenes) uzņēmums un zemnieka vai zvejnieka saimniecība iegūst juridiskās personas tiesības ar brīdi, kad tie tiek reģistrēti Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

Tādējādi ziņu iesniegšanu (izmaiņas u. c.) ir tiesīgs veikt tikai attiecīgās juridiskās personas īpašnieks vai tiesību pārņēmējs. Juridiskā adrese tiek piesaistīta attiecīgajam Z/S māju nosaukumam un adresei.

Pēc Z/S īpašnieka nāves minētā saimniecība (juridiski) ir mantojuma masas sastāvs, tādējādi lēmumu par Z/S likvidāciju pieņem mantinieki. T. i., Jums kā īpašuma ieguvējam ir jāvēršas pie mantiniekiem (kas pieņēma mantojumu) ar prasību par Z/S likvidāciju.

Ja īpašumu ieguvāt Jūs (uz mantojuma apliecības pamata) kā mantinieks, tad Jūs esat tiesīgs uzsākt likvidācijas procesu patstāvīgi.

Z/S likvidācijas process aprakstīts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra mājaslapā: 1. posms un 2. posms

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas