E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19241
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai bērnu iespējams reģistrēt par Latvijas pilsoni bez otra vecāka piekrišanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2020
Aleksandra

Vai ir iespējams bez otra vecāka piesaistīšanas nomanīt pilsonību mūsu kopīgajiem bērniem? Es (Latvijas pilsone) gribu mainīt pilsonību bērniem (tagad viņiem ir Krievijas pilsonība, gribu mainīt uz Latvijas). Bērnu tēvam arī ir Krievijas pilsonība. Mēs šķiramies, un bērni ir manā atsevišķā apgādībā, tēvam ir tiesības uz saskarsmi. Vai man vajag tēva piekrišanu, lai to izdarītu? Paldies par atbildi!

A
atbild:
17. februārī, 2020
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs
Linda Ņikona
LV portāls

Diemžēl no jautājuma nav saprotams, vai brīdī, kad bērni dzima, Jums kā mātei jau bija Latvijas pilsonība, kā arī nav skaidrs, vai bērniem Latvijā ir vai nav izsniegta uzturēšanās atļauja.

Līdz ar to Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) var sniegt tikai vispārīgu atbildi.

Saskaņā ar Pilsonības likuma nosacījumiem, ja bērna dzimšanas brīdī viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis, bērnu iespējams reģistrēt par Latvijas pilsoni bez otra vecāka piekrišanas. Lai bērnu reģistrētu par Latvijas pilsoni, bērna mātei jāvēršas jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā.

Pilsonības likuma 2. panta pirmās daļas 2. punkts paredz, ka Latvijas pilsonis ir persona, kuras dzimšanas brīdī abi tās vecāki ir Latvijas pilsoņi vai viens no viņiem ir Latvijas pilsonis, ja ievēroti Pilsonības likuma 9. panta otrās vai piektās daļas nosacījumi attiecībā uz dubultpilsonību.

Gribu reģistrēt bērnu par Latvijas pilsoni pauž:

  • bērna likumiskais pārstāvis, ja bērns vēl nav sasniedzis 15 gadu vecumu;
  • pats bērns vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

Kārtību, kādā PMLP pieņem un izskata iesniegumu un reģistrē ārvalstīs dzimušu bērnu par Latvijas pilsoni saskaņā ar Pilsonības likuma 2. panta pirmās daļas 2. punkta nosacījumiem, reglamentē Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 974 “Kārtība, kādā personu reģistrē par Latvijas pilsoni”.

Saskaņā ar PMLP sniegto informāciju, lai atzītu ārvalstīs dzimušu bērnu, kura dzimšanas brīdī viens vai abi vecāki ir Latvijas pilsoņi, par Latvijas pilsoni, nepieciešami sekojoši dokumenti:

  • iesniegums (iesnieguma veidlapa par bērnu līdz 15 gadiem; iesnieguma veidlapa no 15 gadiem) – tajā jānorāda bērna personvārds latviešu valodā un dzimšanas dati, tautība, dzīvesvieta (vēlams drukātiem burtiem) un kontaktinformācija (e-pasts, tālrunis, ja ir), neskaidrību gadījumos, lai pārliecinātos par personvārda atveidi latviešu valodā, lūgums sazināties ar Latviešu valodas aģentūru: www.valoda.lv, tālrunis +371 67225879, e-pasts: konsultacija@valoda.lv;
  • bērna dzimšanu apliecinošs dokuments (dzimšanas apliecība vai izraksts no dzimšanas reģistra);
  • vecāka(-u) personu apliecinošs dokuments (pase vai identifikācijas karte, nosūtot dokumentus pa pastu, jānosūta personu apliecinoša dokumenta kopija);
  • bērna personu apliecinošs dokuments (ja ir, nosūtot dokumentus pa pastu, jānosūta personu apliecinoša dokumenta kopija).

Plašāku informāciju par iesniedzamo dokumentu apjomu un kārtību, kādā bērnu reģistrē par Latvijas pilsoni, var meklēt PMLP mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas