E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19049
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Virsstundas ir jāapmaksā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2020
Vita

Labdien! Laimīgu jauno gadu! Līgumā ir norādīta stundas tarifa likme, 2,70 EUR, samaksa par darbu nakts stundās un svētku dienās atbilstoši Darba likuma nosacījumiem. 2019. gada decembrī ir nostrādātas 200 stundas, lai gan darba dienu kalendārā decembrī ir 142 stundas. No tām 80 nakts stundas, 15 svētku stundas (dienas), 8 stundas (nakts). Viens apgādājamais, algas nodokļa grāmatiņa iesniegta. Vai darba devējam ir jāapmaksā virsstundas? Kāda alga būtu jāsaņem? Darba attiecības izbeidzās 31.12.2019.

A
atbild:
16. janvārī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

2019. gada decembrī normālais darba laiks bija 142 stundas. Ja Jūs 2019. gada decembrī nostrādājāt 200 stundas, secināms, ka Jūs nostrādājāt 58 virsstundas (200 nostrādātās stundas – 142 normālā darba laika stundas), par kurām Jums ir tiesības saņemt piemaksu saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu – ne mazāk kā 100% apmērā no noteiktās stundas vai dienas algas likmes.

Līdz ar to, pārtraucot darba tiesiskās attiecības, darba devējam bija pienākums izmaksāt arī piemaksu par nostrādātajām virsstundām. Ja darba devējs nav veicis virsstundu apmaksu, Jūs savu aizskarto tiesību aizstāvībai varat vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

VDI mājaslapā ir pieejama iesnieguma veidlapa. Iesniegumu var iesniegt elektroniski portālā www.latvija.lv. Iesniegums jānoformē valsts valodā, iesniegumam vēlams pievienot darba līgumu, darba samaksas aprēķinus u. c. Jūsu ieskatā iesniegumā norādīto faktu apstiprinošus dokumentus.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas