E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19002
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Ja nekustamais īpašums kopīgi iegādāts pirms laulības noslēgšanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Evita

Labdien! Pirms laulības noslēgšanas iegādājāmies dzīvokli, bet tas ir uz vīra vārda. Vai, šķirot laulību, dzīvoklis paliks vīram? Esam mutiski vienojušies, ka šķiršanās gadījumā dalām uz pusēm, bet gribētu saprast, kā mēs varētu šo visu sakārtot rakstiski, dokumentāli apstiprinātā veidā.

A
atbild:
07. februārī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. panta pirmo daļu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Civillikuma 91. panta pirmās daļas 1. punktā kā piemērs katra laulātā atsevišķai mantai ir minēta manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības. Atbilstoši Civillikuma 89. panta pirmajai daļai katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības. Šķirot laulību, dalāma ir tikai laulāto kopīgā manta.

Tā kā dzīvoklis ir iegādāts pirms laulības noslēgšanas, tas atzīstams par Jūsu vīra atsevišķu mantu. Laulības šķiršanas gadījumā dzīvoklis paliktu Jūsu vīra īpašumā.

Lai iegūtu īpašumtiesības uz dzīvokli, Jūs varat noslēgt dāvinājuma līgumu, ar kuru Jūsu vīrs dāvina Jums 1/2 domājamās daļas no dzīvokļa, tādējādi uz šo nekustamo īpašumu nodibinot kopīpašuma tiesību.

Dāvinājuma līgumu var noslēgt: 1) privātā kārtā rakstveidā vai 2) privātā kārtā rakstveidā, zvērinātam notāram apliecinot darījuma pušu parakstu īstumu, vai 3) kā notariālo aktu.

Pēc līguma noslēgšanas tas kopā ar nostiprinājuma lūgumu ir iesniedzams ierakstīšanai zemesgrāmatā, jo nekustamā īpašuma ieguvēja īpašumtiesības tiek nodibinātas tikai ar ieguvēja un iegūšanas pamata ierakstīšanu zemesgrāmatā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas